Eğitim Sitesi

Tsunami Nedir? Tsunami Hakkında Kısaca Bilgi

Tsunami Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Tsunami:

Japoncada "liman dalgası" anlamına gelen tsunami sözcüğü; okyanus ya da denizlerin tabanında oluşan deprem, volkan patlaması ve bunlara bağlı taban çökmesi, zemin kaymaları gibi tektonik olaylar sonucu denize geçen enerji nedeniyle oluşan uzun periyotlu deniz dalgasını temsil eder. Deprem dalgası.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Tsunami:

Dev su dalgaları.

 

Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimi Olarak Tsunami:

Okyanus ya da denizlerin tabanında deprem, volkan patlaması ve heyelan sonucu oluşan deniz dalgası.

 

Deprem Terimi Olarak Tsunami:

Japonca'da "liman dalgası" anlamına gelen tsunami sözcüğü; okyanus ya da denizlerin tabanında oluşan deprem, volkan patlaması ve bunlara bağlı taban çökmesi, zemin kaymaları gibi tektonik olaylar sonucu denize geçen enerji nedeniyle oluşan uzun periyotlu deniz dalgasını temsil eder.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Rüzgar: 1- Atmosferdeki havanın Dünya yüzeyine yakın, yüksek basınçtan alçak basınca doğru kendiliğinden oluşan ve genelde yatay hareketleridir. 2- Hava kütlelerinin yatay yöndeki hareketlerine rüzgar denir.

    Deprem Dalgası: Deprem anında, blokların ani olarak kayması ile deprem dalgaları üretilir ve bunlar kayaçlar içerisinde odaktan çevreye doğru yayılırlar. Deprem dalgaları P, S ve Yüzey Dalgaları(Love, Rayleigh) olarak üç gruba ayrılır.

    Lapya: Kalkerli yamaçlarda yağmur ve kar sularının yüzeyi eriterek açtıkları küçük oluklardır. Oluşan çukurluklar keskin sırtlarda yan yana sıralandığından yüzey pürüzlüdür. Büyüklükleri birkaç cm ile birkaç metre arasında değişir.

    Sucul Bitkiler: Su ortamında yaşamını sürdürebilen bitkiler.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü