Eğitim Sitesi

Toplumcu Gerçekçilik Nedir? Toplumcu Gerçekçilik Hakkında Kısaca Bilgi

Toplumcu Gerçekçilik Terimi Hakkında Bilgiler

Tiyatro Terimi Olarak Toplumcu Gerçekçilik:

Gerçekçi akımın bu evresi içinde, bir bütün olarak toplumcu sanatı ve tiyatroyu kapsar; sanatçı ya da yazar, emekçi sınıfın ve toplumcu düzenin amaçlarıyla temelde anlaşmıştır. Eleştirel gerçekçilik toplumculuğu benimserken, bu anlayışta olanlar toplumculuğu kurma savaşımı içindedir. Ancak ilk başlarda, Sovyet Rusya'da, bu akımın yazarları rejimin propagandasını yapmışlar ve bu anlayışın dünya görüşünü zayıflatmışlardır. Doğal olarak, günümüze, bu görüşün yalnızca evrensel yapıtları kalmıştır.

 

Edebiyat Terimi Olarak Toplumcu Gerçekçilik:

İnsanı toplumsal ilişkileri içinde ele alan, toplumsal gerçekleri devrimci bir doğrultuda ve Marksist bir yaklaşımla yansıtmayı amaçlayan edebiyat akımı.

 

    Benzer Tiyatro Terimleri

    Öncü Oyun: Alışa gelinmiş oyunlardan ayrılan, gerek yapısı gerekse anlatım yönünden yenilikler getiren oyun.

    Oyun Planı: Oynanacak veya halen oynanmamış oyunların serisidir. Tiyatrolar oyun planlarını oyun sürelerine göre tanzim ederler. Oyun planı, ilk gösterimleri, yeniden sahnelemeleri, sahneye koyma taahhütlerini ve uzun aradan sonra yeniden gösterimlerini içerebilir.

    Pandomim: Sessiz hareket. Sessiz hareketler, jestler, yüz ifadeleri ve kostümler yoluyla duyguları, düşünceleri, tutkuları anlatmaya yarayan tiyatro çeşidi.

    Orta Oyunu: Geleneksel Türk doğamaçlara halk tiyatrosu. Ortada oynanır. Baş kişileri, aynı zamanda oyunun yönlendiricisi olan Pişekar ile oyunun baş güldürücü tipi Kavuklu'dur. Dekor olarak 'Yeni Dünya' denilen, iki yada üç kanatlı bir paravana, bir de 'Dükkan' denilen, önünde alçak hasır iskemlesi bulunan peyke vardır. Kendine özgü bir yabancılaştırma estetiği ile seyircinin her an tiyatroda olduğunu anımsatır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tiyatro Terimleri Sözlüğü