Eğitim Sitesi

Tiyatro Nedir? Tiyatro Hakkında Kısaca Bilgi

Tiyatro Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Tiyatro:

Dram, komedi, vodvil vb. edebiyat türlerinin oynandığı yer ve sahnelenmek için yazılmış oyunların tümü.

 

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Tiyatro:

Dram, komedi, trajedi gibi sahnede oynanmak üzere yazılan edebiyat türlerinin ortak adına tiyatro denir. Ayrıca yapılan eserlerin sahnede oynanmasına ya da bu tür eserlerin oynandığı binaya da tiyatro denir. Tiyatroda sadece jest (el, kol) ve mimikle (kaş, göz, ağız, yanak) gösterilen oyunlara pandomim; daha çok müziğin hakim olduğu baştan sona bestelenmiş oyunlara opera; baştan sona değil de yer yer ve hafif bir şekilde bestelenmiş oyunlara operet; beş altı dakikaya sığdırılan tablolar halinde, kısa müzikli oyunlara da skeç denir.

 

Tiyatro Terimi Olarak Tiyatro:

Tiyatro, sahne eseri (oyun), eserin oynanma sanatı ve oyunun oynandığı yer anlamlarına gelmektedir. Trajedi, komedi, dram gibi sahnelenme amacıyla kaleme alınan edebî türlerin hepsine birden tiyatro dendiği gibi, bu türlerde verilen eserlerin oyuncular tarafından sahnede canlandırılması sanatına ve sahnelenme mekânına da tiyatro denmektedir.

 

Edebiyat Terimi Olarak Tiyatro:

İnsan hayatına ilişkin bir konuyu, bir olayı kurmaca olarak sahnede gösterme, canlandırma ilkesine dayalı sanat dalı. Oyunların oynandığı yer anlamına gelen Tiyatro, kimi zaman oyunlar kimi zaman da dramatik türün adı olarak kullanılabilir.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Tiyatro:

1. Dram, komedi vb. edebiyat türlerinin oynandığı yer.
2. Bu türleri izleyiciler önünde sahnede oynayan grup.

 

Dil ve Anlatım Terimi Olarak Tiyatro:

1. İnsan ve toplum yaşamının çelişkilerini, karşıtlıklarını; insanın insanla, doğal ve toplumsal çevreyle ilişkilerini, çatışmalarını, söz ve eylemle sahnede canlandırma sanatına tiyatro, tiyatro yapıtlarına da oyun(drama) denir.

2. Dram, komedi, vodvil vb. edebiyat türlerinin oynadığı yer.

3. Bu türleri, izleyiciler önünde sahnede oynayan grup.

4. Oyun yazma sanatı.

5. Sahnelenmek için yazılmış oyunların türü.

 

    Benzer Müzik-Dans Terimleri

    Ekspresyonizm: Anlatımcılık. Dışavurumculuk. Expressionnisme (Fr.).

    Hüzzam: Klasik Türk müziğinde segah perdesinde karar eden bir makamdır. 16. yüzyılın dahi bestekarlarından Gazi Giray Han Hüzzam makamının ilk tarifini vermiştir. Hüzzam makamında elimizde bulunan ilk eser yine Gazi Giray Han'a ait bir peşrevdir. Neva'da Hicaz gösterek seyrine başlar. Gerdaniye'de asma kalışlar yapılır. Gerdaniye üzerine Buselik dizisi eklenerek genişletilirse Neva'da Hümayun gösterilmiş olur. Sonra Segah'ta Hüzzam dörtlüsü gösterilip karara Nim Hisar gösterilerek gidilir.

    Dominant (Fr.): Dizinin beşinci sesi.

    Judas Maccabaeus: Ünlü Alman besteci G.F. Haendel'in sahnelenmek üzere yazdığı bir oratoryodur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü