Eğitim Sitesi

Tezhib Nedir? Tezhib Hakkında Kısaca Bilgi

Tezhib Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Tezhib:

Tezhip bir süsleme sanatıdır. Yazma kitapların daha çok da Kur'an-ı Kerim'in sayfa kenarlarının yaldız ve boya ile süslenmesidir. Bu sanatla uğraşan erkeklere müzehhip, kadınlara da müzehhibe denir.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    Rüşt: Erginlik.

    Allah'ın Zati Sıfatları: Allahın zati sıfatları Allah'a has, ona özel sıfatlardır. Başka varlıklarda bulunmaz. Vücud : Allah'ın var olması demektir. Kıdem : Allah'ın varlığının başlangıcı yoktur. O her zaman vardır. Bekâ : Allah'ın varlığının sonu yoktur. Onun varlığı sonsuzdur. Vahdâniyyet : Allah'ın bir olması demektir. Eşi, ortağı ve benzeri yoktur. Muhâlefetün lil havâdis : Allah'ın yarattığı varlıklara benzememesi demektir. Kıyam bi nefsihî : Allah'ın varlığı kendisindendir, var olmak için başka bir varlığa muhtaç değildir. Her Müslümanın, Allah'ın bütün kemâl sıfatlarına sahip, noksan sıfatların hepsinden de uzak olduğuna inanması farzdır.

    Bidat: 1- Sonradan ortaya çıkarılan şey. İslam'a sonradan sokulan, İslam'da yeri olmayan, dinî mahiyet ve amaçlı âdetlerdir. 2- Dinin aslında olmayıp sanradan ortaya çıkan şeyler. Kur'ân-ı Kerim ve Sünnet'te bulunmayan ve Ashabca da bilinmeyen, özellikle din esaslarına ilişkin sonradan çıkma kimi ibadet ve davranış biçimleri ve inanca yönelik yorumlar.

    Kurân-ı Kerim: Allah'ın Hz. Muhammed (sav)'e gönderdiği en son kutsal kitap; âyet âyet, sûre sûre yaklaşık 23 senede indirilmiştir. Hiçbir değişikliğe uğramamıştır. Hükümleri kıyamete kadar geçerlidir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü