Eğitim Sitesi

Tez Nedir? Tez Hakkında Kısaca Bilgi

Tez Terimi Hakkında Bilgiler

Üniversite Terimi Olarak Tez:

1. Yüksek Öğretim Kurumlarında öğrencilerin veya öğretim üyelerinin hazırlayıp, akademisyenlerden oluşan bir heyet önünde savundukları bilimsel esere tez denir.

2. Bilimsel yöntemde belli ön bilgilere dayanılarak, henüz kanıtlanmamış fakat mevcut bilgilerle mantıksal olarak çelişmeyen, bilimsel araştırma sürecinde doğrulanmaya çalışılan düşüncelerdir.

3. Lisans veya master derecesi için bir adayın belirli bir konu üzerinde yaptığı araştırmanın sonuçlarını içeren yazılı çalışma.

 

Kütüphanecilik Terimi Olarak Tez:

Akademik eğitim sürecinde daha yüksek derece alabilmek için hazırlanması öngörülen bilimsel inceleme. Ayrıca bakınız Doktora tezi

 

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Tez:

Tartışmaya, iddiaya dayanarak bir öneri ve fikir ileri sürmek.

 

    Benzer Üniversite Terimleri

    Çan Eğrisi: Çan eğrisi bir not sistemidir. Öğrencinin notu ancak sınıf ortalamasının üzerinde ise ders geçmeye hak kazanır. Öğrenci sınıf ortalamasının altında kaldığı takdirde dersi tekrar almak zorundadır.

    Eş Danışman: Tez çalışmasının niteliğinin gerektirdiği durumlarda atanan ikinci danışman.

    MBA (Master of Business Administration): Türkiye'de de üniversiteler İşletme yüksek lisans programlarına bu ismi vermeyi tercih etmektedirler. Çalışanlara yönelik MBA programlarına Executive MBA, (kısaca EMBA) denir.

    Dersten Çekilme: Öğrenciler başarılı olamayacaklarını anladıkları bir dersi, Akademik Takvimde belirtilen dersten çekilme tarihine kadar bırakabilirler. Bu durumda tamamlayamadıkları toplam kredi sayısını bir sonraki yarıyılda telafi etmeleri gerekebilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Üniversite Terimleri Sözlüğü