Eğitim Sitesi

Tekel Nedir? Tekel Hakkında Kısaca Bilgi

Tekel Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Tekel:

Bir malın yapımının tek bir firmanın elinde bulunmasıdır. Firma malın değeri, üretimi ve sunumu ile ilgili tek söz sahibidir.

 

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Tekel:

1- Tek bir satıcı ve karşılığında çok miktarda alıcı olan piyasadır.

2- Piyasada bir malın ya da hizmetin tek satıcısı olması.

 

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Tekel:

Bir malın üretiminin tek firmanın elinde bulunduğu durum, bu malın üretim alanını tek elde tutmak, onun satışını tek elden yönetmek ve fiyatına egemen olmak.

 

    Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

    Devrim (İhtilâl): Tüm değer ve biçimlerde meydana gelen ani ve köklü değişim.

    Gelenek: 1- Bir toplumun, yüzyıllar öncesinden kendi içerisinde doğan, kuşaktan kuşağa geçerek özel bir bağ oluşturan davranış kurallarıdır. Bunlara örf ve adetler veya töre de denir. 2- Toplumun eski zamanlarından (atalarından) kuşaktan kuşağa aktarılarak gelmiş olan, sözsel, davranışları düzenleyen ve etkin bir yaptırım gücü bulunan kurallar bütünü.

    Seçim: Halkın belirli bir süre için kendini yönetecek vekillerini seçmek üzere oy kullanmasına seçim denir. Demokrasilerde seçimler gizli oy, açık sayım ilkesine göre yapılır. Seçimler sonucu çoğunluğun yönetim hakkı doğar. En çok oyu alan parti ya da partiler iktidar olup kurdukları hükümet aracılığı ile yürütme yetkisini kullanırken, diğer parti ya da partiler muhalefet görevini üstlenerek hükümet çalışmalarını denetler.

    Çözümleyici felsefe (analitik felsefe): Dil çözümlemelerine dayalı felsefe yöntemini geliştiren ve felsefenin görevini mantıki dil çözümlemeleriyle sınırlayan felsefe akımlarının tümü.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü