Eğitim Sitesi

Sterilizasyon Nedir? Sterilizasyon Hakkında Kısaca Bilgi

Sterilizasyon Terimi Hakkında Bilgiler

Mutfak - Yemek Terimi Olarak Sterilizasyon:

Mikropların yok edilmesi veya etkisiz hale getirilmesiyle sağlanan saklama yöntemi.

 

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Sterilizasyon:

Merkez bankalarının, çeşitli nedenlerle ortaya çıkan para arzı artışlarının etkilerini dengelemek için yaptıkları açık piyasa işlemleridir. Örneğin merkez bankası döviz satın aldığı zaman para arzındaki artışı menkul değerler satışıyla piyasadan çekmeye çalışır ve bu şekilde döviz piyasasına yapılmış müdahaleyi sterilize etmiş olur.

 

Biyoloji Terimi Olarak Sterilizasyon:

Mikroorganizma ve endosporlardan çeşitli yöntemlerle arındırma işlemi.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Sterilizasyon:

1- Fiziksel, kimyasal, ışınlama ve mekanik yöntemlerle mikroorganizmaların tüm canlı biçimlerinin tamamen yok edilmesi.

2- Bir yaranın, bir maddenin, laboratuar-ameliyat alet ve araçlarının taşıdığı mikropları yok etme işlemi.

 

    Benzer Mutfak - Yemek Terimleri

    Meyane: 1. Un ve su ile elde edilen karışıma verilen isimdir. Süt ile yapıldığında ise beşamel adını alır. 2. Çorbalara ve yemeklere lezzet ve kıvam kazandırmak için un ve tereyağı ile hazırlanan bir çeşit sos. Meyane hazırlanırken kıvam oluştuğunda ilk elde edilen ürüne beyaz meyane, bu ürünün daha uzun süre pişirilmesi ile elde edilen koyu renkli ürüne kahverengi meyane adı verilir.

    Pastörizasyon: Gıdaların içerisinde bulunan ve yalnızca insan sağlığına zararlı mikroorganizmaların yok edilmesi, öldürülmesi için uygulanan ısıl işlem. . Yiyecek ve içeceklerin ömrünü uzatmak için çok yüksek sıcağa ve soğuğa tabi tutmak.

    Glas Dö Viyand (Glace de viande): Dömiglas veya başka bir et suyunu kaynatarak çektirme sonucu elde edilen sos özü (yemeğe tat vermek için biraz glas dö viyand ilave edilir). Dömiglastan iki kat daha kuvvetli ve lezzetli bir et kolaylığıdır.

    Ev Dışı Tüketim: Adından da anlaşılacağı üzere ev dışında restoran, otel, cafe, pastane, fast food, okul, hastane, büfe, kantin gibi yerlerde tüketimi ifade etmektedir. Bu gibi yerlerde tüketilen tüm malzemelere de "Ev Dışı Tüketim Ürünleri" denmektedir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Mutfak - Yemek Terimleri Sözlüğü