Eğitim Sitesi

Şövale Resmi (Easel Painting) Nedir? Şövale Resmi (Easel Painting) Hakkında Kısaca Bilgi

Şövale Resmi (Easel Painting) Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Şövale Resmi (Easel Painting):

Şövale üzerinde yapılan ve taşınabilir boyuttaki küçük yağlıboya resim. 17. Yüzyılda burjuvazinin gelişimi sonucunda yaygınlaşmış ve resmin evlere girmesine olanak vermiştir. Önceki dönemin dinsel konulara ağırlık veren büyük boyutlu resim yapıtlarına karşıt bir din dışı sanat anlayışının doğuşuyla eş zamanlı olarak belirmiştir.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Devinim: Hareket. Resim sanatında resim düzlemi üzerinde yer alan betilerin yoğunlaşıp seyrelmesinden ve pozlarından kaynaklanan durağan dengenin bilinçli biçimde bozulması etkisi.(Movement)

    Gülbezek: Dairesel ve genellikle üsluplaştırılmış çiçek biçiminde bezeme ögesi. Rozet.

    Dimetri: Aksonometrik perspektifin bir türü. Üzerinde çizimi yapılacak nesnenin en, boy ve yükseklik ölçülerinin alındığı eksenler, dimetride birbirleriyle izometridekinin aksine eşit açılar yapmazlar. Dolayısıyla, nesnenin iki boyutunun ölçüleri aynı oranda küçültülerek çizilirken, üçüncü boyutu bunlardan farklı oranda küçültülür.

    Geçiş: Yan yana gelen biçimlerin farklı nitelikleri arasında uyum ve algı sürekliliğini sağlayan geçiş ya da uyarlama için kullanılan terim; özellikle klasik kompozisyonlarda bütünlüğü bozmamak için önemlidir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü