Eğitim Sitesi

Şizofreni Nedir? Şizofreni Hakkında Kısaca Bilgi

Şizofreni Terimi Hakkında Bilgiler

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Şizofreni:

Duygu, düşünce ve davranışlarda bozuklukların görüldüğü, hastanın kişiler arası ilişkilerden ve gerçeklerden uzaklaşarak kendi dünyasında yaşadığı, genellikle gençlik çağında başlayan bir sinir sistemi hastalığı.

 

    Benzer Sağlık-Tıp Terimleri

    Bel Kalınlığı Ölçümü: Bel kalınlığınızın ölçüsü; diyabet, kalp ve karaciğer hastalıklarının habercisi olabilir. Herhangi bir şikayetiniz olmasa da bel kalınlığınızı takip etmek, öncü sinyalleri okumanın en önemli adımıdır. Ayda bir kez sıradan bir mezura yardımıyla bel kalınlığınızı ölçüp kaydederek işe başlayabilirsiniz. Mezuranın işaret ettiği rakamın, boyunuzun (santimetre cinsinden) yarısından düşük olması, ideal bel kalınlığına sahip olduğunuz anlamına gelir. Eğer yüksek ise kalp hastalığı ve diyabet riskiniz var demektir!

    Anestezi: Ameliyat sırasında hastanın ağrı duymaması için, ameliyattan önce hastaya değişik ilaçlar verilir. Hastanın bilincini yitirerek uykuya geçmesine narkoz, böylece vücudundaki ağrıları duyamayacak duruma gelmesine anestezi, bu duyu yitimine yol açan maddelere de anestezik denir.

    Kemik İliği Biyopsisi: Kalça kemiğinin arka kısmındaki küçük kemik çıkıntısına, o bölge uyuşturulduktan sonra özel bir iğne ile girilerek ilik dokusunun alınması. Bu yöntemle mikroskopta yalnız hücreler değil, iliğin yapısal durumu da incelenmiş olur. Genelde kalça kemiğinden aspirasyon ve biyopsi birlikte yapılır.

    Manyetik rezonans (MR): Özel bir bilgisayarlı görüntüleme yöntemi. Multipl miyelomda kemiklerin,özellikle omurganın incelenmesinde çok duyarlı bir yöntemdir. Kemik tutulumunun erkenden saptanmasını sağlar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sağlık-Tıp Terimleri Sözlüğü