Eğitim Sitesi

Simetri Nedir? Simetri Hakkında Kısaca Bilgi

Simetri Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Simetri:

1- Bir eksene göre iki yanda, aynı mesafede karşılıklı olarak yer alma.

2- Simetri, parçaların orta eksenin iki yanında, biçimlerin, motiflerin ve renklerin eşdeş olacakları biçimde düzenlenmeleri sonucunda her iki yarımın birbirinin yansıması olmasıdır.

 

Matematik-Geometri Terimi Olarak Simetri:

Eksen olarak alınan bir doğrudan, benzer noktaları karşılıklı olarak aynı uzaklıkta bulunan iki benzer parçanın birbirine göre durumu.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Simetri:

Bakışım. İki ya da daha çok şey arasında konum, biçim ve belirli bir eksene göre ölçü uygunluğu.

 

Konfeksiyon Terimi Olarak Simetri:

Bir cismin veya şeklin iki tarafının bir eksene göre birbirinin aynı olması.

 

İnşaat Terimi Olarak Simetri:

Bakışım, tenazur.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Yontu: Taş, tunç, mermer, kil, alçı gibi maddelerin yontularak kalıba dökülerek ya da yoğrulup pişirilerek ve buna benzer diğer yöntemlerle oluşturulan yapıt. Heykel.

    Kurgu: Bir sanat eserinde, eseri meydana getiren sanatsal öğelerin sanatçını isteğine ve yaratıcılığına bağlı olarak bir araya getirilmesi, düzenlenmesi ve eserin bütünlenmesi.

    Komposizyon: 1- Ayrı ayrı parçaları bir araya getirerek bir bütün oluşturma biçimi ve işi. Bir sanat yapıtında öğelerin düzenlenmesi. 2- Bir sanat yapıtında öğelerin düzenlenmesi - bir ölçüde iskelete benzetilebilir - vazgeçilemez ancak görünmez olan alt yapı. (Composition)

    Karşıtlık: Resmin diğer tüm unsurları arasındaki karşıtlıklar resmin anlatım olanaklarının en önemli unsurlarından birisidir.(Contrast)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü