Eğitim Sitesi

Shutter (Deklanşör) Nedir? Shutter (Deklanşör) Hakkında Kısaca Bilgi

Shutter (Deklanşör) Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Shutter (Deklanşör):

Genellikle kameraların sağ üst kısımlarında yer alan ve ona bastığınızda resmin çekilme işlemi gerçekleşen bir butondur.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Paspartu: Bir resmin, çevresinde genişçe bir çerçeve oluşturacak biçimde ortasına yerleştirildiği kalın karton veya mukavva üzerinde yapılan sergiye hazırlık çalışmasına verilen isim. Paspartu üzerinde eserin kendisinden başka, eser sahibini ve eserin adına ilişkin bilgiler yer alır.

    Teleobjektif: Standart objektiflerden daha büyük odak uzaklığına sahip objektiftir. 35mm formatında, 65mm'den büyük odak uzaklığına sahip objektifler teleobjektif olarak adlandırılır.

    Örtücü (Enstantane) Hızı Öncelikli Çekim (TV): Bazen yapılacak çekimin özelliği nedeniyle örtücü hızının belirlenmesi önem kazanır. Fotoğraf makinesi bu durumlarda örtücü hızı öncelikli konuma getirilerek, fotoğrafçının öncelikle örtücü hızını ayarlaması sağlanır ve makine bu hıza göre uygun diyafram açıklığını otomatik olarak verir.

    Panorama: Bir kameranın tek bir kareninkinden çok daha geniş bir alanda çekim yapabilme kabiliyetidir. Genelde bu tür çekimleri kameralar yanyana yapılmış 3 ila 5 adet resmi daha sonra bir yazılım aracılığıyla birleştirmesi sayesinde gerçekleştirebilir. Her kamerada olmayan bu özellik için genelde stitch adında bir yazılım kullanılır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü