Eğitim Sitesi

Sfumato Tekniği Nedir? Sfumato Tekniği Hakkında Kısaca Bilgi

Sfumato Tekniği Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Sfumato Tekniği:

Resim ya da çizimde, renk ve tonlar arasında yumuşak geçişleri sağlayan gölgeleme yöntemi. İlk kez Leonardo da Vinci tarafından uygulanan bu yöntem, çoğu kez aydınlık alanlardan karanlık alanlara geçişlerde kullanılır. Bu tekniğin geliştirilmesiyle 15. yüzyılın keskin dış çizgili biçimleri belli bir yumuşaklık kazanmıştır.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Sebil: Cadde ya da sokak kenarlarında yoldan geçenlerin su içmesi için yapılmış hayır yapıları. Sebillerin çeşmelerden farkı bir su sağlama sistemine bağlı olmamalarıdır. Daire ya da çokgen plan kuruluşları ile sebiller bir iç mekâna sahiptirler ve bu mekân dışarıya üzerinde küçük pencere açıklıkları bulunan madeni şebekelerle açılır. Sebiller bir külliyenin parçası olabileceği gibi bağımsız olarakta inşaa edilmişlerdir. Özellikle 18. Yüzyıldan sonra İstanbul'da çok sayıda sebil inşaa edilmiştir.

    Konstrüktivizm: Yapımcılık da denir. 1920'lerde Moskova'da gelişen bir soyut sanat akımı. Sürdürülen soyut sanat tartışmalarında "Laboratuvar sanatı" anlayışına karşı "Üretim sanatı" nı savunan sanatçıların düşünceleri doğrultusunda gelişmiştir. Resim,Heykel ve mimarlık alanına egemen olmuş bir sanat akımıdır.

    Öykü: Ayrıntılarıyla anlatılan olay.

    Rika: Türklerin ortaya çıkardığı bir yazı çeşidi. "Mim"lerin gözü kapanmış, "Sin" ve benzeri harflerin dişleri kalkmış, noktalar çizgilere dönüşmüştür. Daha çok el yazısında kullanılır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü