Eğitim Sitesi

Şeriat Nedir? Şeriat Hakkında Kısaca Bilgi

Şeriat Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Şeriat:

Kuran'ın ayetlerine, Hz. Muhammed'in sözlerine ve yaptıklarına, bunlardan çıkarılmış yorumlara dayanan, insanın yaşamını, toplumsal yaşamı düzenleyici, Tanrısal olduğu için hiçbir zaman değişmeyecek olan dinsel kurallar bütünü.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Şeriat:

Kur'an'daki ayetlere, Hz. Muhammed'in sözlerine dayanan İslam kanunu, İslam hukuku. İslam dininin amelî hükümleri, emir ve yasakları. İslâmiyet.

 

Tasavvufi-Tasavvuf Terimi Olarak Şeriat:

Şeriat, din manasına geldiği gibi dinin, ibadet ve muamelelere ait hükümlerine de şeriat denir. Yani, şeriat dindir, din de şeriattır.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Kadı: 1. Osmanlı Devleti'nde Tanzimat Dönemi'ne kadar her türlü davaya, Tanzimattan Cumhuriyet'in ilk yıllarına değin geçen sürede ise yalnızca evlenme, boşanma, nafaka ve miras davalarına bakan mahkemelerin başkanlarına verilen addır. 2. Kazaların sivil yönetiminden sorumlu olan ve aynı zamanda yargıçlık da yapan görevli. 3. Şeriat hükümlerini uygulayan hâkim. 4. Mahkemelerde hakimlik ve yargıçlık görevini yapan ve aynı zamanda kazaları da yöneten kişidir.

    Mahrama: Anadolu'nun kimi yerlerinde, kadınların sokağa çıkarken giysilerinin ya da mantolarının üstüne örtündükleri geniş örtüdür.

    Reform: 1. XVI. yüzyılda Batı Kilisesi'nde gerçekleşen dinsel devrim. Siyasal, iktisadi ve toplumsal etkileriyle Hristiyanlığın üç ana kolundan biri olan Protestanlığın ortaya çıkmasına yol açmıştır. 2. Kelime Anlamı olarak toplum düzenini ve yapısını daha iyi duruma getirmek için yapılan köklü değişiklik ve iyileştirmelerdir. Terim anlamı olarak ise Reform, 15. ve 17. yüzyıl boyunca tüm Avrupa'yı etkileyen Katolik Kilisesi' ne karşı yapılmış dinsel bir harekettir. Düşünmeyi ve düşünerek ortaya çıkan özgür düşünceleri reddederek sadece kilisenin dediklerinin doğru olduğunu kabul eden düşünce sistemine skolastik düşünce adı verilmiştir. Reform, aslını bozmadan yeniden şekil verme, düzenleme anlamına gelen bir kavramdır.

    Vasi: 1- Bir yetimin veya akılca zayıf, hasta birinin malını yöneten kimse. 2- Ölen bir kimsenin vasiyetini yerine getirmekle yükümlü olan kimse.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü