Eğitim Sitesi

Serbest Piyasa Ekonomisi Nedir? Serbest Piyasa Ekonomisi Hakkında Kısaca Bilgi

Serbest Piyasa Ekonomisi Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Serbest Piyasa Ekonomisi:

Ekonomik faaliyetlerin tam rekabet şartları içinde serbestçe yapılabildiği, ekonomik sorunların çözümünün devletin ekonomiye müdahalesiyle değil fiyat mekanizması aracılığı ile gerçekleştirildiği ekonomi. Arz ve talebin temel belirleyici olarak kabul edildiği bu tür ekonomilerde fiyat mekanizmasının iyi işlemesi zorunludur.

 

Coğrafya Terimi Olarak Serbest Piyasa Ekonomisi:

Devletin ekonomik faaliyetlerin serbest piyasa kuralları içinde gerçekleşmesini güvence altına alırken sosyal eşitliğin sağlanması konusunda da sorumluluk üstlenmesi.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Boğa Piyasası (Bull Market): 1. Gelecek hakkında iyimserliğin ve fiyatların yükseleceği beklentisinin hakim olduğu piyasa diyebiliriz. 2. Fiyatların yükseldiği piyasayı ifade eder. 3. Talebin arzdan daha çok olduğu ve borsada fiyatların tırmanışa geçtiği dönemi ifade eder.

    Munzam Karşılıklar: Bankaların topladıkları mevduatın belirli bir oranında Merkez Bankasına güvence olarak yatırdıkları paradır.

    Piyasa Yapıcı: Piyasanın dürüst, düzenli ve etkin çalışmasını sağlamak ve görevli olduğu sermaye piyasası araçlarında likit ve sürekli bir piyasanın oluşmasını sağlamak için kendi nam ve hesabınaçift taraflı kotasyon vermekle yükümlü olan aracı kuruluştur.

    Dealer: Finansal piyasalarda kendi ya da başkası adına alım satım yapan kişi ve kurumlara verilen isimdir. (Dealer)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü