Eğitim Sitesi

Selüloz Nedir? Selüloz Hakkında Kısaca Bilgi

Selüloz Terimi Hakkında Bilgiler

Mutfak - Yemek Terimi Olarak Selüloz:

Bitkilerin hücre yapısını dolayısıyla gövde yapısını oluşturan karbonhidrata verilen isim. Selüloz bir karbonhidrat olmasına karşın yapısındaki glikoz moleküllerinin birbirine bağlanma şekli nedeniyle insan vücudu tarafından sindirilemez.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Selüloz:

1- Odun özü maddesi.

2- Bitkilerde hücre yapısının büyük bir bölümünü oluşturan kağıt,yapay ipek ile patlayıcı maddelerin yapımında kullanılan bir karbon hidrat.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Selüloz:

Üç bin ya da daha fazla glikozun birleşmesi ile oluşan bitki hücrelerinin temel yapı taşı olan polisakkarit.

 

Biyoloji Terimi Olarak Selüloz:

1. Yalnızca bitkilerde bulunur. Bitki hücresinin çeperini (hücre duvarını) oluşturur. (Yapı maddesi) Hayvanlar tarafından sindirilemez. (Bazı kuş ve geviş getirenler hariç)

2. Çok sayıda glikozun birleşmesi ile oluşan bitki hücrelerinin temel yapı taşı olan polisakkarit.

 

Kimya Terimi Olarak Selüloz:

Bitkilerde hücre yapısının büyük bir bölümünü oluşturan kağıt, yapay ipek ve patlayıcı maddeleri yapımında kullanılan bir karbonhidrat.

 

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Selüloz:

Üç bin ya da daha fazla glikozun birleşmesi ile oluşan bitki hücrelerinin temel yapı taşı olan polisakkarit.

 

    Benzer Mutfak - Yemek Terimleri

    Orta Isı: 150 - 180 derece civarında olması gerekir. Fırına konan kağıt 5 dakikada koyu sarı renk alır.

    Demlemek: Pişen yiyecekleri ocaktan aldıktan sonra ,üzerine kapak kapatarak kendi buharında dinlenmeye bırakmak anlamına gelir.

    Moleküler Gastronomi: Gıdaların pişirilmesi aşamasında gıdalarda meydana gelen değişimleri ve bu değişimlere yol açan kimyasal reaksiyonları inceleyen bir dal. Moleküler gastronomi kimyasal maddelerle yemek yapma işi değildir. Gıdaların yapısında bulunan tat, koku, lezzet unsuru olan kimyasal maddelerin pişirme sırasında gösterdikleri farklı davranışları inceleyerek her bir madde için farklı lezzetlerin geliştirilmesini araştırır. Şöyle örneklersek daha anlaşılır olacaktır. Çikolatanın içerisinde bulunan kakao yağının sıcaklık etkisiyle birlikte verdiği lezzet ve keyif etkisi farklılık göstermektedir. Kakao yağının en lezzetli olduğu sıcaklık 35-40 °C arasındadır. Bu sıcaklıkların altında ya da üzerinde bir sıcaklıkta bir kakao yağı bize keyif ve lezzet vermez.

    Nuga-Nugatin: Fındık, ceviz ya da yerfıstığının şeker, yağ, süt tozu ve kakao ile karıştırılması elde edilen pastacılık ürünü.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Mutfak - Yemek Terimleri Sözlüğü