Eğitim Sitesi

Sekiz İstinatlı Cami Nedir? Sekiz İstinatlı Cami Hakkında Kısaca Bilgi

Sekiz İstinatlı Cami Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Sekiz İstinatlı Cami:

Merkezi planlı, büyük kubbesi sekiz paye ya da sütuna oturan cami tipidir.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Grotesk: Özellikle çiçek dalları, meyveler, perde ve halı örgeleriyle yapılan, garip ve güldürücü bir çeşit bezeme sanatı. Dekoratif bir öğe olarak grotesk, düşsel olarak biçimlendirilmiş insanlar, hayvanlar ve masalsı varlıklarla birlikte resme ya da heykele konu olabilecek biçimde işlenmiş askı çelenkler ve çiçeklerden yapılmış kompozisyonlar ve fantastik mimari öğelerle arabesk ve kıvrık dal türlerinde bezemelerden oluşur.

    Zemin: Resim sanatında genel olarak pano, tuval ya da benzeri bir zemin anlamında kullanılsa da teknik açıdan zeminin boyaya hazırlanmasıdır. Amaç, boya ile zemini ayırarak emiciliğini azaltmak ve boyaların parlaklığını sağlamaktır. Astarla karıştırılmaması gereken zeminin hazırlanmasında farklı malzemeler kullanılır.

    Stilize: 1- Üsluplaştırılmış. Doğadaki formların belli bir üslubun ya da tekniğin gereği sadeleştirilmiş şekli. Stilize çiçek motifidir. 2- Özelliğini bozmadan basitleştirilerek yapılan resim ya da motif. 3- Bir şekli, özelliği bozulmadan sadeleştirmek veya belli bir tarz hâline getirmek, dekoratif bir görünüm kazandırma.

    Granit: Kuvars, feldspat, ortoklaz ve mika minerallerinden birleşmiş türlü renkte, billursu, çok sert bir tür kayaç.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü