Eğitim Sitesi

Sarkıt-Dikit Nedir? Sarkıt-Dikit Hakkında Kısaca Bilgi

Sarkıt-Dikit Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Sarkıt-Dikit:

Kalsiyum karbonatça zengin suların mağara tavanından sızarak içindeki kirecin tavanda birikmesi ile sarkıtlar, damlayarak tabanında birikmesi ile dikitler oluşur. Karstik alanlardaki mağaralarda görülen bu şekillerin en güzel örnekleri Damlataş Mağarası'nda bulunmaktadır.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Uvala: Genişleyip, derinleşen dolinlerin birleşmesiyle oluşan, dolinlerden daha büyük çukurluklardır. Uvaların düzensiz şekle sahip olması ve tabanlarındaki erimeden geriye kalan kalker çıkıntıları dolinlerden kolayca ayırtedilmesini sağlar.

    Magma: 1- Yerkabuğu içinde veya daha derinlerde bulunan, sıvı ya da hamur kıvamında, moleküler ergimiş gazlarda içeren, kırıklar boyunca sokulabilen, yeryüzüne püskürülebilen silikatlar hamuru. 2- Çok büyük basınç ve ısı altında yerin derinliklerinde oluşan erimiş mineral karışımıdır.

    Hava: Dünya'yı çevreleyen, çoğunluğu azot ve oksijenden müteşekkil, renksiz ve kokusuz gaz kütlesi.

    Tepe: 1. Çevresine göre yükseltisi 500 metrenin altında olan küçük kabartılara tepe denir. 2. Bir doruk noktası ve onu çevreleyen yamaçlardan oluşmaktadır. 3. Küçük, çevresindeki çukurca yerlere göre yüksek yer kabartısı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü