Eğitim Sitesi

Salt Çoğunluk Nedir? Salt Çoğunluk Hakkında Kısaca Bilgi

Salt Çoğunluk Terimi Hakkında Bilgiler

Siyaset Terimi Olarak Salt Çoğunluk:

Belirli bir sayının yarısından fazla olan çoğunluktur. TBMM'nin üye tamsayısının salt çoğunluğu 276'dır.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Salt Çoğunluk:

Mecliste toplam üyenin yansından bir fazlası oy toplamı.

 

Parlamento (TBMM) Terimi Olarak Salt Çoğunluk:

Belirli bir sayının yarısından az olmayan çoğunluktur. Basit çoğunluk olarak da adlandırılır. TBMM üye tamsayısının salt çoğunluğu 276’dır.

 

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Salt Çoğunluk:

Oylamada, yarıdan bir fazla üye sayısının oyuyla sağlanan çoğunluk.

 

    Benzer Siyaset Terimleri

    Ara Seçim: TBMM üyeliklerinde boşalma olması halinde yapılan seçimdir. Anayasa gereği, ara seçim her seçim döneminde bir defa yapılır ve genel seçimden 30 ay geçmedikçe ve genel seçimlere 1 yıl kala ara seçime gidilemez. Ancak, bir ilin veya seçim çevresinin TBMM'de üyesi kalmaması halinde boşalmayı takip eden 90 günden sonraki ilk Pazar günü o seçim çevresinde ara seçime gidilir.

    Açık Oylama: Genel Kurul'da hangi milletvekilinin ne yönde oy kullandığının (kabul, ret, çekimser) açıkça belli olduğu ve genellikle elektronik cihazla yapılan oylama şeklidir. Kullanılan oylara ilişkin bilgiler Meclis tutanaklarında yayımlanır.

    Kod Kanun: Belirli bir alanda yeni baştan düzenleme yapan kanunları ifade eder. Örneğin Vatandaşlık Kanunu bir kod kanun iken, bu Kanun'da değişiklik öngören bir kanun çerçeve kanundur.

    Laiklik: Devlet ile din işlerinin ayrılığı, devletin, din ve vicdan özgürlüğünün gerçekleşmesi bakımından yansız olması, laisizm.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Siyaset Terimleri Sözlüğü