Eğitim Sitesi

Sahın Nedir? Sahın Hakkında Kısaca Bilgi

Sahın Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Sahın:

1. Camilerde ve bazilika biçimli kiliselerde mihraba ya da apsise doğru uzanan ve genellikle birbirinden kemerli sütun ve ayaklarla ayrılmış bölümlerden her biri.

2. Camilerde mihraba paralel ya da dik olarak uzanan birbirinden sütun sıraları ile ayrılmış ibadet alanıdır.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Ziggurat: 1. Sümerler tarafından basamaklı piramit biçiminde, yukarı doğru gittikçe daralan tapınak mimarisi. 2. Sümerlerin dört köşe planlı, dıştan dolaşan bir rampayla kuşatılmış, katlar hâlinde yükselen tapınaklarına verilen ad.

    Grafiti: Stilize edilmiş insan figürleri, çeşitli yazılar ve renklerle, özellikle kent sokaklarına uygulanan, kendiliğinden anlatım biçimi.

    Selsebiller: Çeşme ve sebilden farklı olarak saray veya köşklerin bahçe veya duvarına bitişik olarak yapılan, yukardan aşağıya doğru büyüyen çanaklardan oluşan su yapılarıdır. Osmanlı döneminde Divanhane toplantılarında gizlilik amaçlı olarak kullanılmıştır.

    Soğuk Renkler: 1- Bazı renkler bize soğuk olan şeyleri anımsatırlar; buz grileri veya teskin edici maviler gibi. Her renk beyaz katılarak daha "cool" yapılabilir. 2- Renk çemberinde dalga boyları düşük olan renklere "soğuk" renkler denir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü