Eğitim Sitesi

Sabit Döviz Nedir? Sabit Döviz Hakkında Kısaca Bilgi

Sabit Döviz Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Sabit Döviz:

Belirli bir ülkenin ulusal parasının, belli bir parite üzerinden konvertibl (Konvertibilte) bir dövize bağlanarak değerinin ayarlanmasıdır.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Özel Limit Fiyatlı (OLFE) Emirler: Emir miktarının "Sıfır-0" olarak girildiği, sadece fiyat verilerek sisteme aktarılan emirlerdir. Belirli bir fiyata kadar olan bütün emirleri karşılamak amacı ile girilir. Bu emirler, belirtilen fiyat seviyesine kadar tüm fiyat seviyelerindeki emirleri karşılar.

    Gelir: 1- Belli bir dönem içinde işletme faaliyetleri sonucu öz sermayenin artan kısmı. 2- İşletmenin ticarî faaliyetleri sonucu işletmeye giren fonlar. 3- Mal ve hizmet satışı karşılığında elde edilen para.

    EFT (Elektronik Fon Transfer Sistemi): Türk lirası üzerinden yapılan ödeme işlemlerinin elektronik ortamda gerçek zamanlı mutabakatını sağlayan ödeme sistemidir. EFT sisteminin sahibi ve işleticisi TCMB’dir. EFT Sistemi Müşteriler Arası TL Aktarım Sistemi ve Bankalararası TL Aktarım Sistemi olmak üzere iki bileşene sahiptir. EFT Sistemi resmi tatil günleri dışında hafta içi her gün 08.00-17.30 saatleri arasında çalışmakta, yarım işgünlerinde ise sistem 13.00’da kapanmaktadır. (Electronic Funds Transfer System - EFT)

    Fiyat Ayırımcılığı: Belirli alıcılara diğerleri karşısında üstünlük sağlayan faaliyet.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü