Eğitim Sitesi

Rükn-i Şami Nedir? Rükn-i Şami Hakkında Kısaca Bilgi

Rükn-i Şami Terimi Hakkında Bilgiler

Hac ve Umre Terimi Olarak Rükn-i Şami:

Kâbe'nin Şam'a karşı olan köşesi.

 

    Benzer Hac ve Umre Terimleri

    Mescid-i Aksâ: En uzak mescid demektir. Mescid-i Aksâ, Küdüs'tedir. Beyti Makdis (kutsal ev) ismiyle de anılan ve Mescid-i Haram'dan sonra yeryüzünde yapılan ikinci mesciddir (Buhârî, Enbiyâ, 10,40. Müslim, Mesacid, 1-2). Mescid-i Aksâ, Müslümanların ilk kıblesi (Bakara, 2/144), Hz. Muhammed (a.s.)'in İsra olayında uğradığı (İsrâ, 17/1), Miracın başladığı, Hz. İsâ'ya kadar bir çok Peygamberin namaz kıldığı mesciddir.Günümüzde Mescid-i Aksâ; Kudüste, Süleyman Ma'bedînin güney tarafındaki camiye denilmektedir. Peygamberimiz ibâdet amacıyla seyahat edilebilecek üç mescidden birinin Mescid-i Aksâ olduğunu bildirmiştir. (İbn Mâce, Salât, 197).

    Tavafın Çeşitleri: Tavafın üç çeşidi vardır. Bunlar Nezir, Tahiyat'ül Mescid ve Tatavvu'dur.

    Rükn: Sözlükte köşe ve bir şeyin aslı anlamına gelen rükn, bir hac terimi olarak hac ve umre ibadetini meydana getiren ve yapılmaması,umre veya haccı geçersiz kılan temel menasik demektir.Ayrıca Kâ'be'nin köşelerine de rükün denir.

    Hâlk ve Taksir: Umrenin bitiminde erkeklerin ihramdan çıkmak için saçlarının tamamını kestirmelerine Hâlk, bir miktar kestirmelerine ise Taksir denir. Hanımların ise saçlarının herhangi bir yerinin uç kısmından az miktarda kestirmeleri, ihramdan çıkmaları için yeterlidir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Hac ve Umre Terimleri Sözlüğü