Eğitim Sitesi

Rüçhan Hakkı Nedir? Rüçhan Hakkı Hakkında Kısaca Bilgi

Rüçhan Hakkı Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Rüçhan Hakkı:

Hisse senetleri Borsa'da işlem gören şirketlerin nakdi sermaye artışı yapmak üzere belirledikleri rüçhan hakkı kullanma süresi içinde sözkonusu hisse senedi üzerinde bulunan yeni pay alma kuponunun alınıp satılabilmesi için, Borsa'ca belirlenecek süre içinde açılan pazardır.

 

Hukuk Terimi Olarak Rüçhan Hakkı:

Yasal olarak tanınan öncelik hakkı.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Ciro: 1- Çekin arkasının imzalanarak, lehtar tarafından başkasına devredilmesi işlemi. 2- Bonodan doğan hakların bir başka kimseye senet sahibi tarafından devredilmesi. 3- Bir şirketin bir yıllık iş hacmi olarak tanımlanabilir.

    Teslim Karşılığı Ödeme Prensibi: Organize bir borsa dışında yapılan işlemleri kapsayan gevşek ve gayriresmi nitelikteki borsa dışı piyasalardır.

    Forfaiting: 1- Özellikle mal ve hizmet ihracatından doğan ve belirli bir ödeme planına göre tahsil edilebilecek olan alacakların bir banka ya da bu alanda uzmanlaşmış bir finans kurumu tarafından satın alınmasıdır. Uzun vadeli ve kredili ihracat - ithalat işlemlerine yönelik bir finans aracı olup, genellikle yatırım malları için kullanılmaktadır. 2- Vadeli mal ve hizmet ihracatından kaynaklanan senetli alacak haklarının, "forfaiting şirketi" adı verilen finansal kuruluşlar tarafından satın alınma işlemi.

    Panik: Bir bankanın yetkili kuruluş tarafından kapatılacağından korkan ya da bankaya güveni kalmayan mevduat sahiplerinin beklenmedik biçimde, sözgelimi aynı anda, para çekmeleri. Bir bankanın elinde bulundurduğu yedek para mevduatın çok az bir yüzdesini oluşturduğu için kısa bir sürede çok para çekilirse bankanın elindeki nakit tükenip bankayı kapanmaya ya da iflasa zorlayabilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü