Eğitim Sitesi

Rezervuar Nedir? Rezervuar Hakkında Kısaca Bilgi

Rezervuar Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Rezervuar:

Rezervuarlar (yıkama depoları) hela taşlarını yıkamak için yapılmış temizlik gereçleridir. Kullanılacakları hela taşı tipine, mekana ve maliyetlerine göre dört sınıfa ayrılır. Rezervuarların içinde su girişine kumanda eden yüzertoplu şamandıra (flatör), suyun ayarlı boşaltılmasına yarayan boşaltma düzeneği ve dışında da zincirli veya butonlu boşaltma kolu vardır. Fotoselli tiplerde bu kol yerine elektronik, ışığa duyarlı algılayıcılar mevcuttur.

 

Coğrafya Terimi Olarak Rezervuar:

Yapay olarak doldurulmuş su oluşumu; ayni zamanda herhangi bir şeyin fazladan bulunan miktarı. Su depolama çanağı, haznesi.

 

Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimi Olarak Rezervuar:

Tuvaletlerde kullanılmaya yarayan su deposu.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Rezervuar:

Tuvaletlerde işlem bittikten sonra klozet, tuvalet taşı ya da pisuvarları temizleme amacıyla kullanılan tanktır. Rezervuarlar su biriktirmek ve sonradan boşaltmak için kullanılır.

 

    Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri

    Badana: Esas olarak, kireç ile suyun karıştırılması ile elde edilir. İç cephe dekorasyonu için kullanılır. Yıkamaya karşı dayanıklı değildir.

    Brütalizm: Le Corbusier'nin Marsilya'daki konut birimi ve Chandigarh'daki yapıların tarzındaki yapılar ile bunlardan esinlenerek yapılan yapıları nitelendirmek üzere 1954 yılında İngiltere'de ortaya atılan terim. Yapı öğelerinin kendilerine özgü nitelikleriyle belirtilmeleri yanında çeşitli hacimlerin de karakterlerini plastik öğeler halinde iyice ortaya koymaları ve dıştan okunabilmeleri, brütalizmin özellikleridir. Yapıda teknik mükemmellik yerine doğallık, kendi kendine oluşmuşluk hatta biraz da hamlık aranmıştır. Genelde iki tür brütalist uygulama söz konusudur: içerideki işlevleri dışarıya yansıtmak ve/veya strüktürü dışarıdan okunabilir şekilde ele almak.

    Su Kontrplağı: Çatıda konstrüksiyon üzerinde düz bir zemin elde etmek için en az 15 mm kalınlığında kullanılan malzemedir.

    Cam: 1- Soda ve potas katılmış silisli kumun ateşte eritilmesiyle yapılan sert, saydam ve çabuk kırılır cisim. Yapıları tabi olarak aydınlatmak amacıyla yapılan kapı, pencere vb. elemanlara monte edilen ışığı geçiren saydam malzeme. 2- Soda ve potas katılmış silisli kumun ateşte ergitilmesiyle yapılan sert, çoğu saydam ve kırılgan gereç, sırça. 3- Bu maddeden yapılıp her çeşit açmalara takılan levha halindeki gereç, pencere camı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü