Eğitim Sitesi

Revalüasyon Nedir? Revalüasyon Hakkında Kısaca Bilgi

Revalüasyon Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Revalüasyon:

Ulusal paranın yabancı paralar karşısındaki değerinin artmasını ifade eder. Örneğin, Türk Lirasının ABD doları karşısındaki değerininin 2,3 TL'den 1,2 TL' ye yükselmesi (ABD dolarının değer kaybetmesi), TL' nin 0,1 Lira değer kazanması anlamındadır.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Revalüasyon:

Bir devletin ulusal parasının yabancı paralar ve altın karşısında değer kazanmasıdır. (Devalüasyonun tam tersi)

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Hazine Bonosu: Devletin kısa vadeli borçlanma ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla çıkardığı 1 yıldan kısa ve iskontolu olarak işlem gören borçlanma senetleridir.

    Sabit Döviz Kuru Sistemi: Çeşitli ülkelerin paraları arasındaki kur oranı düzeyinin önceden saptandığı ve arz ve talepteki oynamalara göre değişmediği sistem.

    Kalkınma Bankaları: Hükümetler tarafından yapılan kalkınma planları çerçevesinde, kalkınmada öncelikli yöre ve sektörlere yönelik finansman sağlamak amacıyla kurulan bankalar.

    Arakazanç Ticareti: (Türk Dil Kurumunun İktisat Terimleri Sözlüğü'nde 'Carry Trade'in Türkçe karşılığı olarak yer alan ifade) Daha düşük getiri sağlayan bir para biriminden borçlanarak alınan krediyi daha yüksek getiri sağlayan bir para birimine yatırım yaparak değerlendirmektir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü