Eğitim Sitesi

Resesif Gen Nedir? Resesif Gen Hakkında Kısaca Bilgi

Resesif Gen Terimi Hakkında Bilgiler

Genetik Terimi Olarak Resesif Gen:

Resesif Gen: Çekinik genlerdir. Sadece homozigot oldukları durumda etkisini fenotipte gösterebilirler. Çekinik genler dominant geni simgeleyen harfin küçüğü ile gösterilir. Bezelyelerde beyaz çiçek rengi çekinik olup m harfi ile, buruşuk tohum şekli çekinik olup d harfi ile gösterilir.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Resesif gen:

Etkisini fenotipte gösteremeyen ve çekinik olan gen.

 

Biyoloji Terimi Olarak Resesif Gen:

Etkisini fenotipte gösteremeyen ve çekinik olan gen. Bulunduğu canlıda taşıdığı karakteri dominant gen bulunmadığı zaman oluşturabilen gen çeşididir.

 

    Benzer Genetik Terimleri

    Melez: Herhangi bir karakter yönünden farklı iki arı dölün çaprazlanması sonucu oluşan heterozigot döl.

    Antijen: Vücuda girişi kendisine karşı antikor oluşmasına sebep olan protein yapısında madde.

    Klonlanmış Canlılar: "Bedensel hücre çekirdeği aktarımı" yöntemiyle oluşturulmuş embriyoların gelişmesiyle ortaya çıkan canlılardır. Bu yöntemde, yetişkin bir canlıdan alınan hücre çekirdeği, hücre çekirdeği çıkarılmış bir embriyo hücresine aktarılır. 1996 yılında klonlanan Dolly, bu yöntemle ortaya çıkarılan ilk memeli canlıdır. ● İribaş - (1952), ● Sazan - (1963), ● Koyun - (1996), ● Şebek - (2000), ● Sığır - (2001), ● Kedi -(2001), ● Katır - (2003), ● At - (2003), klonlanan diğer hayvanlardan bazılarıdır.

    Gen Klonlaması: Seçilmiş bir genin bir vektör (plazmit veya virüs) içerisine eklenerek bir bakteriye aktarılması ve sonra bu bakteri aracılığı ile pek çok kopyasının üretilmesi işlemine gen klonlaması adı verilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Genetik Terimleri Sözlüğü