Eğitim Sitesi

Poliploidi Nedir? Poliploidi Hakkında Kısaca Bilgi

Poliploidi Terimi Hakkında Bilgiler

Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Poliploidi:

Canlıların somatik hücrelerinde ikiden fazla genomun bulunmasına verilen isimdir.

 

Genetik Terimi Olarak Poliploidi:

Hücrelerdeki kromozom sayısının 3n veya daha fazla olması durumudur. Bitkilerde görülme oranı hayvanlardan daha fazladır. Poliploid bitkilerin çiçek ve meyveleri diploit bitkilere göre daha büyüktür. Bu özellik poliploid bitkilerin ticari önemini artırır. Bu durum patates, muz, çekirdeksiz karpuz ve elma gibi bitkilerde görülebilir.

 

    Benzer Ekoloji - Çevre Terimleri

    Tür Barındırma Kapasitesi: Bir ekosistemin büyük değişikliklere uğramadan barındırabileceği tür sayısına verilen isimdir. Ekosistemde barınacak türlerin sayı ve oranını, ortamdaki canlı ve cansız faktörlerin kombinasyonu belirler.

    Kommensalizm (Tek Taraflı Ortaklık): Birlikte yaşayan iki ortaktan biri yarar sağlarken, diğeri hiçbir yarar sağlamaz. Bu ilişki (+,0) ifadesiyle gösterilir.

    Ekiyofit: İnsanların bitkilerde çeşitli özellikleri dikkate alıp güdümlü olarak; introdüksiyon, seleksiyon, melezleme, mutasyon ve poliploidi gibi çeşitli yöntemleri uygulayarak; ıslah edip ortaya koydukları, bitki çeşitlerine verilen isimdir.

    Parmak Erozyonu: Hafif meyilli-eğimli olan ve uygun toprak işlemesi yapılmayan alanlarda yüzey akışı ile yüzlek kanalcıkların oluşmasına neden olan toprak taşınması olayıdır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekoloji - Çevre Terimleri Sözlüğü