Eğitim Sitesi

Plise Perde Nedir? Plise Perde Hakkında Kısaca Bilgi

Plise Perde Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Plise Perde:

Modern ev, ofis, restoran ve kış bahçesi gibi mekanlarda kullanılabilen, 2 cm enindeki kumaşın pile şeklinde ipler yardımıyla katlanarak toplanmasıyla çalışan, dekoratif kullanım kolaylığı olan perde türüdür. Kumaşın yukarı aşağı hareketini kolaylaştırıcı bir alt ray ağırlık çıtası ve perdeyi istenilen noktada durduran ip mekanizmasından ibaret bir sistemi vardır.

 

    Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri

    Döşeme: Döşeme, binada katları birbirinden ayıran, üzerine gelen yükleri taşıyarak mesnetlere nakleden yapı elemanlarıdır. Döşemeler; ahşap, kagir, betonarme ve çelik malzemelerden yapılırlar.

    Duvar Kâğıdı: Duvarları süsleyip, güzelleştirmek için yüzeylerine yapıştırılarak uygulanan, çeşitli malzeme ve teknikler kullanılarak üretilen düz veya desenli kağıt. İyi korunursa uzun yıllar dayanıklı kalır. Uygulaması kolaydır, uygulama sırasında temizlik kolaylığı sağlar. Dekorasyon çeşitliliği vardır.

    Masif Ahşap Parke: Diğer tüm zemin uygulamalarından farklı olan masif parke, doğrudan %100 doğal ahşap tabakaların zemine uygulanmasıyla elde edilen döşeme kaplamasıdır. Gerçek doğal malzeme kullanılması hem mükemmel bir görünüm sağlar hem de mekana ahşaba özgü bir sıcaklık duygusu kazandırır. Üzerinde 6 mm sistre payı olması sebebiyle uzun seneler boyunca sağlıklı yapısını ve ilk günkü görünümünü korur. Maliyeti, özellikle uzun boylarında, laminat ve lamine parkeye nazaran daha yüksektir. Uzun ömürlü olması, ısı ve ses izalosyonu sağlaması, sistre olabilmesinden dolayı masif parke günümüzde de sıklıkla kullanılmaya devam etmektedir. Masif parke uygulamalarında farklı ağaç cinsleri (meşe, iroko, merbau vb..), farklı kalite sınıfları ve farklı cila alternatiflerinden yararlanılmak suretiyle çok büyük bir renk ve görüntü çeşitliliği sunulabilmektedir. Basit döşeme tahtasından başlayıp günümüzde lazer tekniği ile işlenmiş parkeye kadar uzanan masif parkenin ömrü uygulandığı binanın ömrü ile eşdeğerdir. Başlıca parke döşeme şekli olarak; balıksırtı, düz, kare ve hasır döşeme şekilleri sayılabilir. Parkeler zemine özel yapıştırıcılarla bağlanarak döşenir. Zemin üzerine kadronlar döşenerek parkeler çiviyle kadronlara bağlanarak ta döşenebilir.

    Fütürizm: 1909 yılında İtalya'da doğan ve geçmişe, şimdiki zamana ve geleceğe değin durumları aynı zamanda gösteren sanat çığırı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü