Eğitim Sitesi

Piksel Nedir? Piksel Hakkında Kısaca Bilgi

Piksel Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Piksel:

Picture (PIX) ve elements (EL), sözcüklerinin kısaltmasından oluşur. Dijital bir görüntünün en küçük veri parçalarıdır. Bir görüntüde ne kadar çok piksel bulunursa, çözünürlük o kadar yüksek olur.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Sektirmeli (indirekt) Flaş: Duvar, tavan veya yansıtıcı nitelikteki diğer yüzeylerden yansıtılan ve doğrudan objelerin üzerine verilmeyen flaş ışığıdır. Böylece daha yumuşak ve yaygın bir ışıklandırma elde edilir. Bazı flaş kafaları yukarı-aşağı ve sağa- sola dönecek şekilde yapılarak bu özelliği kullanmak kolaylaştırılmıştır.

    Karakteristik Eğri: Işığa karşı duyarlı malzemelerin bir anlamda verimlilik grafiğidir. Bu malzemelerin pozlama, yoğunluk, duyarlılık, kontrast gibi konulardaki özelliklerini ortaya koyar. (characteristic curve)

    Add-On Lens: Ara adaptörler ile ya da adaptörsüz objektiflere bağlanabilen ilave geniş açı, tele ya da balık gözü gibi objektifler demektir. Bazı objektiflerde ilave objektifler için yiv dişli bulunurken bazılarında bağlantı bir ara adaptör ile gerçekleşir.

    Anahtar ışık: Konuyu aydınlatan ana ışık kaynağı. Genellikle noktasal ışık veren sert ışık kaynağıdır ve keskin gölge oluşturur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü