Eğitim Sitesi

Perspektif Kontrolü Nedir? Perspektif Kontrolü Hakkında Kısaca Bilgi

Perspektif Kontrolü Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Perspektif Kontrolü:

Bazı objektif veya fotoğraf makinelerinde, film yüzeyini objeye paralel hale getirmek üzere mercek kaydırılabilir. Böylece perspektif nedeniyle oluşan belirgin bozunmalar engellenebilir. Bu özellik sayesinde, mimari fotoğraflardaki "düşen çizgiler" engellenebilmekte veya manzara fotoğraflarında alan derinliği maksimuma çıkarılabilmektedir.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    TFT (Thin Film Transistor): Yüksek çözünürlüklü renkli LCD ekran teknolojisini ifade eder.

    İç Yansıma: Fotoğrafın oluşmasına katkıda bulunmayan ve ışık lekeleri oluşturarak kontrastın (Zıtlık, Tezat, Karşıtlık) azalmasına neden olan ışığın sebep olduğu görüntü kalitesinde düşüştür. Işığın objektif içerisinde mercekler arasında yansıması nedeniyle oluşur. Özellikle ters ışıkta ve çok mercekli (daha fazla yansıma yaratan yüzeyin bulunması nedeniyle) objektiflerde meydana gelir. Yansımayı engelleyen katmanlarla kaplı mercek kullanımı gibi teknolojiler ve parasoley (güneşlik) kullanımı ile azaltılabilmektedir.

    Lens: Objektif demektir. Kameraların gözü olarak ta düşünülebilir. Birkaç dolarlık plastik objektiflerden neredeyse 50 bin dolara kadar çok farklı işler için kullanılabilen oldukça zengin bir objektif seçeneği vardır. Ve kameralardaki en önemli unsurlardan biridir. Kompakt kameralarda değişmez sabit veya zoom objektifler kullanılırken profesyonel modellerde değişebilen harici objektifler kullanılır. En genel manada objektifleri "geniş açı, normal, tele ve balık gözü" gibi 4 kısma ayırmak mümkündür.

    AC adaptör: Kameraların elektrik bağlantı yuvaları vardır ki buraya bağlanacak bir elektrik adaptörünü ifade eder. Bunun ile kamerayı pilsiz yani elektrik ile çalıştırmak mümkündür. Özellikle iç çekimlerde işe yarayan elektrik adaptörleri kamera paketlerinden genelde çıkmayabilir, zira opsiyonel ürünlerdendir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü