Eğitim Sitesi

Passion Nedir? Passion Hakkında Kısaca Bilgi

Passion Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Passion:

İsa'nın haçlanması ile ilintili kutsal metin üzerine koro, solo şarkılar ve çalgı eşliği için bestelenen bir tür oratoryo. Ortaçağ'da "mystére" ve "devozione"lerden türemiştir.

 

    Benzer Müzik-Dans Terimleri

    Ritardando (İt.): Tempoyu gittikçe yavaşlatarak, ağırlaştırarak.

    Anahtar: Anahtar portenin temel elemanıdır. Portenin başına yerleştirilir. Başına getirildiği dizeğin (portenin) içine yerleşmiş olan notaların hangi sese ait olacağını (hangi frekansta ses çıkarması gerektiğini) belirleyen işaretlerdir. Başlıca Sol, Do ve Fa anahtarları kullanılır ve her biri işaretlendiği yerden sonraki seslendirmelerin ton, ses düzeni vb. belirler. (Alm. Schlüssel, Lat. Claves).

    Zarzuela (İsp.): 17. yüzyıla dayanan İspanyol opereti. Kronik müzikli oyun. Solo ve koro şarkılarının yanı sıra konuşmayı da içeren danslara da yer verilir.

    Füg: 1- Kontrpuan tekniğine dayalı bir besteleme biçimi. Ana temanın veya kılavuz fikrin taklit yoluyla geliştirilmesi sonucunda biçimlenir. Fugue (Fr.) 2- Üç ya da daha fazla müzikal dize ya da ses için yazılmış bir kompozisyon. Her ses benzeri bir müzik söyler, ama farklı zamanlarda müziğe dahil olarak birbirleriyle kontrpuan oluştururlar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü