Eğitim Sitesi

Pasaj Nedir? Pasaj Hakkında Kısaca Bilgi

Pasaj Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Pasaj:

Geçit; kısa bölüm. Passage (İng.).

 

Sanat Terimi Olarak Pasaj:

Resimde renklerin birbirlerine olan geçişleri.

 

Binicilik Terimi Olarak Pasaj:

Çapraz ayakların uzun süreli askıda kaldığı,bilek ve dizlerin kırık,ardların mümkün olduğu kadar atın altına sürülü olduğu,çok yüksek ve ritmik süratli çeşidi.

 

İnşaat Terimi Olarak Pasaj:

İki yanında dükkanlar bulunan örtülü yaya geçidi.

 

    Benzer Müzik-Dans Terimleri

    Bozuk: Bağlamanın ikinci bir adına Bozuk denir.15-18 perdesi vardır. Üçerli gruplar halinde 9 tel takılır. Ortaya iki sarı ve bir ince çelik tel, üste ve alta ise birer kalın sarı ve ikişer çelik takılır. Sarı teller çelik tellere göre bir oktav daha pes akort edilir. Tatlı bir sesi vardır, genellikle Güney ve Ege yörelerimizde Bozuk olarak bilinir ve çalınır. Bozuk düzeni oldukça yaygındır. Atasözü gibi dillerden düşmez. Akortları ise alt (la) orta(re) üst (sol) seslerine düzenlenir.

    Bozlak: Türk Halk Müziğinde bir uzun hava çeşididir.

    Tam Ses-Yarım Ses: İki bitişik notanın veya derecenin gösterdiği aralığa(açıklığa) Tam Ses denir. Bu notaların gösterdiği küçük aralıklara(açıklığa) da Yarım Ses denir

    Senfonik Şiir: Betimleyici özelliği olan, müzik dışı değerler taşıyan, çalgısal, tek bölümlü yapıt. Programlı müziğin temeli. Ancak programlı müzik gibi sesler aracılığıyla resim çizip, öykü anlatmaz. Besteci tarafından seçilmiş, belirli bir konunun uyandırdığı duyguların müzikle anlatımıdır. Symphonic poem (İng.).

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü