Eğitim Sitesi

Paradigma Nedir? Paradigma Hakkında Kısaca Bilgi

Paradigma Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Paradigma:

1. Birbiriyle yarışan farklı bilimsel yöntem, varsayım, yaklaşım ya da kuramları içeren çerçeve.

2. Genel olarak, ideal bir durum ya da örnek, bir şeye bakış tarzı; yargılama ölçütü sağlayan her türlü ideal tip ya da model.

3. Bilimde kullanılan ön kabuller. Yeni bir kabul bulunana kadar, eskisi kabul görmektedir. Kuram (Teori) kavramından farklıdır. Paradigma olması için, yeni ve benzersiz olması, yeniliğinin gelecekteki çalışmalara kaynaklık edecek türde olması gerekir.

4. Belli bir bilimsel yaklaşımın, doğayı ya da toplumu sorgulamak ve onlarda bir ilişkiler bütünü bulmak için kullandığı açık ya da üstü kapalı tüm inançlar, kurallar, değerler, kavramsal ve deneysel araçlardır.

 

    Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

    Yakınlık İlkesi: Bu ilkeye göre insanlar çeşitli nesneleri algılarken birbirine yakın olanları grup oluşturarak algılarlar. Bu ilke günlük hayatta sık sık reklam amblemlerinde, olayın ilişkili yönünü vurgulamak için kullanılır.

    Engellenme: 1- Elde etmek istediğimiz bir nesneye, ulaşmak istediğimiz belirli bir amaca varmamız engellendiğinde ya da bir gereksinmemizin giderilmesi önlendiğinde, duyduğumuz olumsuz duyguya engellenme denir. 2- Canlının amaca yönelik güdülenmiş davranışının durdurulması.

    Basit Önerme: Tek bir yargı bildiren önerme.

    Çözümleyici Çizelge: Çıkarım ve önermeleri çözümleyerek denetlenmesini sağlayan çizelge.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü