Eğitim Sitesi

Papirüs Nedir? Papirüs Hakkında Kısaca Bilgi

Papirüs Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Papirüs:

Eski Mısırlıların Papirüs bitkisinin saplarından yaptıkları kağıt.

 

Sanat Terimi Olarak Papirüs:

Eski Mısırlıların bu bitkinin saplarından yaptıkları, üzerine yazı yazdıkları kâğıt.

 

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Papirüs:

Nil kıyılarının bataklık kesimlerinde yetişen "Cyperus papyrus" adlı bitkiden yapılan bir tür yazı kâğıdı.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Papirüs:

Bir bitkiden elde edilen bir çeşit kâğıt.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Salyaneli (Yıllıklı) Eyaletler: Tımar sisteminin uygulanmadığı eyaletlerdir. Yemen, Habeş, Mısır, Trablusgarp, Tunus, Cezayir, Fas, Bağdat, Basra

    Islahat Fermanı (28 Şubat 1856): Sultan Abdülmecit tarafından, Kırım Savaşı devam ederken, İngiltere ve Fransa'nın Osmanlı İmparatorluğun'da yaşayan azınlılklara çeşitli haklar verilmesini talep etmeleri üzerine ilan edilmiştir. Avrupalı Devletlerin baskılarıyla, ilan edilen bu fermanla Osmanlı Devleti'nin dağılmasının da önüne geçilmek istanmiştir. Bu fermanla, Tanzimat Fermanı'yla yapılacağı bil-dirilen yenilikler yeniden ele alınmıştır. Bu fermanın en önemli özelliği ülkedeki Müslümanlarla, Müslüman olmayanların aynı hukuksal ve yönetsel haklara sahip olması ve Osmanlı Devleti'nin insan hakları ilkelerini kabul etmesidir. Islahat Fermanı'na göre: 1. Halkın tümüne din ve mezhep özgürlüğü tanındı. Okul, kilise ve hastane gibi azınlıkların yararlandığı yerler devlet bütçesinden onarılacaktı. 2. Gayrimüslimler için söylenen aşağılayıcı deyimlerin kullanılması yasaklandı. 3. Gayrimüslimlerin diledikleri okula girmeleri ve diledikleri işleri yapabilmeleri sağlandı. 4. Duruşmaların açık olması, tutukevlerinin iyileştirilmesi, yasaların azınlıkların dillerine çevrilmesi sağlandı. 5. İşkence, dayak, angarya ve yargılanmadan cezalandırma kaldırıldı. 6. Vergilerin herkesin gelirine göre alınması, vergi adaletinin sağlanması kararlaştırıldı. 7. Askerlik için bedel yöntemi benimsendi, askerlik sağlam kurallara bağlandı. 8. Gayrimüslimlerin de eyalet ve sancak meclislerine seçilmeleri sağlandı. 9. Yabancılara da ülkede mal ve mülk sahibi olabilme ayrıcalığı verildi. 10. Tarım ve ticaret işleri düzenlendi, herkesin ticari işletmeler açabilmesinin koşulları sağlandı.

    Devşirme: Osmanlı Devleti'nde, I. Mehmet (Çelebi) Devri'nde Kapıkulu Ocaklarındaki asker gereksinmesini karşılamak amacıyla kurulan, Devleti'nin gereksinmesine göre belli kurallarla toplanan Hristiyan çocuklardır. Gereksinime göre her 3-5 yılda bir 8-16 yaşlarındaki Hristiyan erkek çocukların devşirilme işidir. Devşirmeye gerek duyulduğunda Yeniçeri Ağası Divan-ı Hümayuna baş vururdu. Devşirme her 40 evden bir oğlan çocuğu oranında yapılırdı. Tek oğul, Yahudi olanlar, evliler, köy kethüdası oğulları, çoban, sığırtmaç, köse, kel, Türkçe bilenler, sanat sa-hibi olanlar, çok uzun ve çok kısa olanlar, Rus, Çingene veya Acem olanlarla Trabzon Hristiyanları kesinlikle devşirilmezdi. Devşirilen çocuklardan oluşan 100-200 kişilik gruba sürü denilirdi. Sürü devlet merkezine gelince dinlenilir ve devşirme oğlanları şahadet getirtilip, Müslümanlaştırılır ve sünnet edilirlerdi. Güzelleri saray için, gürbüzleri Bostancı Ocağı için ayrılır, geri kalanlar Anadolu ve Rumeli'de Türk köylerine dağıtılırdı.

    Cizye Vergisi: Gayrimüslim erkeklerden alınan vergidir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü