Eğitim Sitesi

Otomatik Ölçüm Nedir? Otomatik Ölçüm Hakkında Kısaca Bilgi

Otomatik Ölçüm Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Otomatik Ölçüm:

Fotoğraf makinesinin bu otomatik fonksiyonu ile sistem pozlama süresi ile diyafram açıklığı değerlerinin en uygun bileşimini belirlemektedir.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Tek Ayak: Fotoğraf makinesinin üzerine takıldığı tek bir çubuktan oluşan ayak düzeneğidir. Üç ayağa (tripod) göre taşıma kolaylığı sağlamasına rağmen, makinenin hala el ile tutuluyor olması nedeniyle sallantı sorunu tam olarak giderilemez. Ancak üç ayağın kullanımının zamanlama veya fiziki nedenlerle mümkün olmadığı yerlerde gereklidir.

    İç Yansıma: Fotoğrafın oluşmasına katkıda bulunmayan ve ışık lekeleri oluşturarak kontrastın (Zıtlık, Tezat, Karşıtlık) azalmasına neden olan ışığın sebep olduğu görüntü kalitesinde düşüştür. Işığın objektif içerisinde mercekler arasında yansıması nedeniyle oluşur. Özellikle ters ışıkta ve çok mercekli (daha fazla yansıma yaratan yüzeyin bulunması nedeniyle) objektiflerde meydana gelir. Yansımayı engelleyen katmanlarla kaplı mercek kullanımı gibi teknolojiler ve parasoley (güneşlik) kullanımı ile azaltılabilmektedir.

    Alan Derinliği Kontrolü: Bazı refleks fotoğraf makinelerinde bulunan düğmeye basılarak fotoğraf çekiminden önce seçilen diyafram değerine göre hangi bölgelerin net olacağı görülebilir. Böylece net olarak istenen alanın ve değişik f değerlerinin gözle kontrolü sağlanabilmektedir.

    Enstantane Ayarı: Fotoğraf çekilecek ortamdaki ışığın yüksekliğine/düşüklüğüne ve fotoğrafı çekilecek kişi/nesnenin durağanlığına/hareketliliğine göre yapılan, fotoğraf makinesinde diyaframdan geçen ışınların ne kadar süreyle sensörde/ışığa duyarlı yüzeyde kalacağını düzenleyen ayar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü