Eğitim Sitesi

Orkestra Nedir? Orkestra Hakkında Kısaca Bilgi

Orkestra Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Orkestra:

Antik tiyatrolarda sahne önündeki yarım daire şeklindeki alan.

 

Müzik-Dans Terimi Olarak Orkestra:

Yaylı, üflemeli, vurmalı çalgılardan oluşan büyük çalgı topluluğu. Senfoni, konçerto ve oratoryoları seslendirir, operalara eşlik eder. 20 kişilikten 150, 200 alete kadar çeşitli kalabalıkta olur. "Senfoni Orkestrası" orkestraların en zenginidir. Orchestra (İng.).

 

Tiyatro Terimi Olarak Orkestra:

1- Antik tiyatro yapılarındaki proskene'nin önünde ve seyircilerin orta yerinde bulunan, koronun yuvarlak oyun alanı. Bu alan Roma tiyatrosunda yarım yuvarlak biçime girmiştir.

2- Bugünkü anlamıyla müzisyenler topluluğu.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Naos: Bir Yunan tapınağında tanrının heykelinin yer aldığı, çevresi sütunlu esas bölüm (hacim) cella ile eş anlamlıdır.

    Alegori: 1. Bir kavram ya da düşüncenin figüratif semboller hâline getirilmesi. 2. Görsel sanatlarda bir olayı, düşünceyi ya da kavramı daha iyi açıklayabilmek için kişileştirerek simgeleme.(Allegory) 3. Bir düşünce, soyut bir kavram ya da sanat dışı herhangi bir gerçekliğin figüratif bir simge hâlinde betimlenmesi.

    Eksedra: 1. Camilerde yarım kubbelerin iki ya da üç yanına küçük yan kubbeciklerle yapılan eklemelerdir. Ya da çeyrek kubbedir. 2. Yarım daire planlı, kubbe ile örtülü ve kendisinden daha geniş bir mekâna çeyrek kubbelerle eklenen mimari mekân ögesi.

    Minimal Sanat: İlk kez 1961'de düşünür Richard Wollheim (Riçhırt Volheym) tarafından "içeriği en aza indirgenmiş sanat" için kullanılmış olan "Minimal sanat" terimi, giderek çoğunlukla üç boyutlu yapıtlar, heykeller için kullanılmıştır. Soyut sanatın vardığı en uç nokta.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü