Eğitim Sitesi

Odak Derinliği Nedir? Odak Derinliği Hakkında Kısaca Bilgi

Odak Derinliği Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Odak Derinliği:

Objektifin yeniden odaklamasına gerek kalmaksızın film düzleminin hareket ettirilmesi durumunda yine de seçik görüntü alınmasını sağlayan optik olay.

 

Coğrafya Terimi Olarak Odak Derinliği:

Depremde enerjinin açığa çıktığı noktanın yeryüzünden en kısa uzaklığı, depremin odak derinliği olarak adlandırılır. Depremler odak derinliklerine göre sınıflandırılabilir. Bu sınıflandırma tektonik depremler için geçerlidir. Yerin 0-60 km derinliğinde olan depremler sığ deprem olarak nitelenir. Yerin 70-300 km derinliklerinde olan depremler orta derinlikte olan depremlerdir. Derin depremler ise yerin 300 km'den fazla derinliğinde olan depremlerdir. Türkiye'de olan depremler genellikle sığ depremlerdir ve derinlikleri 0-60 km arasındadır. Orta ve derin depremler daha çok bir levhanın bir diğer levhanın altına girdiği bölgelerde olur. Derin depremler çok geniş alanlarda hissedilir, buna karşılık yaptıkları hasar azdır. Sığ depremler ise dar bir alanda hissedilirken bu alan içinde çok büyük hasar yapabilirler.

 

Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimi Olarak Odak Derinliği:

Deprem enerjisinin açığa çıktığı noktanın yeryüzüne olan uzaklığı.

 

Deprem Terimi Olarak Odak Derinliği:

Deprem enerjisinin açığa çıktığı noktanın yeryüzüne olan en kısa uzaklığı.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Dijital Fotoğrafçılık: Görüntüleri film yerine doğrudan dijital (sayısal) ortamlara kaydeden teknolojilerin genel adı.

    Aktinometre: Eski devirlerde kullanılmakta olan bir tür ışıkölçere verilen ad. (actinometer)

    Işık Kaynağı: Işık yayarak konunun aydınlatılmasında kullanılan araçların genel adı. Örneğin güneş, tungsten lamba, flaş birer ışık kaynağıdır. Ay, ayna ve yansıtıcılar optiksel olarak ışık kaynağı değildir. Işık kaynakları doğal, yapay; akkor (sıcak), soğuk ve noktasal, boyutlu olarak gruplandırılır. (light source)

    Objektiften Ölçüm: Yeni kuşak fotoğraf makinelerinin çoğu ışık ölçümünü objektifin içinden gelen ışık şiddetine göre ölçer. Bu sisteme TTL denmektedir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü