Eğitim Sitesi

Niş Nedir? Niş Hakkında Kısaca Bilgi

Niş Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Niş:

1. Duvarda küçük ölçüde ve düzgün girinti.

2. Kendisinden geniş bir mekâna açılan ve duvar içine oyulmuş genellikle üstü kemer ya da mukarnas ile örtülü girinti ya da hücre.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Niş:

Kendinden geniş bir mekana açılan ve genellikle içlerine eşya koymak amacıyla duvara oyulmuş, çoğu üstü kemerli ve mukarnaslı duvar girintisi veya hücresi.

 

Arkeoloji Terimi Olarak Niş:

Çeşitli amaçlarla yapıların duvarlarına açılmış küçük hücre ve oyuklara verilen ad.

 

Biyoloji Terimi Olarak Niş:

1- Bir türün yaşmak, büyümek ve üremek için gereksinim duyduğu fiziksel ve biyolojik koşullar seti.

2- Yaşam alanında kalıtsal özellikleri ile ilgili gerçekleştirdiği yaşamının devamına yönelik faaliyetlerin tümüdür. Niş türün ekosistemdeki rolüdür.

 

Coğrafya Terimi Olarak Niş:

Canlı ve cansız ögelerden oluşan en küçük çevre birimi. Habitatın içinde kendine özgü fiziksel şartları olan küçük birim.

 

Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Niş:

Yaşam alanında kalıtsal özellikleri ile ilgili gerçekleştirdiği yaşamının devamına yönelik faaliyetlerin tümüdür.

 

İnşaat Terimi Olarak Niş:

Çoğunun üstü kemerli duvar hücresi, hücre.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Proje: Uzun vadeli öğretim programı ünitelerinden oluşan, sürece ve sonuca ilişkin öğrencinin düşüncelerini, algısal ayrımsamalarını, çözümlemelerini kapsayan, bazen bireysel, bazen de grup olarak uygulamayı gerektiren çalışma türü.

    Lascaux: Fransa'nın Dordogne bölgesinde, Montignac yakınlarındaki Vezere vadisinde, içindeki çok önemli tarih öncesi duvar resimleri ile ünlü mağara.

    Kontur: 1- Resimde nesneyi belirgin gösteren çevre, kenar çizgisi. Figürleri ya da motifleri çevreleyen çizgidir. 2- Bir nesnenin dış hatları, sınırları anlamına gelen terim, nesnelerin silüetlerinin ya da kütle içindeki biçimlerinin çizgisel olarak belirlenmesine yarar.

    Fresko: 1. Kireç ve mermer tozu karışımı yaş sıva üzerine yapılan sulu boya resim. 2. Yaş duvar sıvası üzerine kireç suyunda eritilmiş madenî boyalarla resim yapma yöntemi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü