Eğitim Sitesi

Neo-Klasisizm Nedir? Neo-Klasisizm Hakkında Kısaca Bilgi

Neo-Klasisizm Terimi Hakkında Bilgiler

Edebiyat Terimi Olarak Neo-Klasisizm:

20. yüzyılın başlarında sembolizme tepki olarak doğan, klasik söyleyişi canlandırmayı amaçlayan sanat ve edebiyat akımı. Türk edebiyatında, bu akımın en güçlü temsilcisi, Yahya Kemal Beyatlı'dır. Yahya Kemal'in şiirleri,biçim yönünden eski, öz yönünden yenidir.

 

Arkeoloji Terimi Olarak Neo-Klasisizm:

18. yüzyılın ikinci yarısında Almanya'da ortaya çıkan, ancak Fransa'da daha çok uygulanma olanağı bulan ve antikiteden esinlenerek klasik formlara dönüşü amaçlayan sanat anlayışı ve üslubu.

 

Sanat Terimi Olarak Neo-Klasisizm:

XVIII. yüzyılın ikinci yarısında Almanya'da ortaya çıkan, ancak Fransa'da daha çok uygulanma olanağı bulan ve antikiteden esinlenerek klasik formlara dönüşü amaçlayan sanat anlayışı ve üslubu.

 

    Benzer Edebiyat Terimleri

    Ölçü: 1. Sözün birtakım bölümlere ayrılarak, her bölümün hece sayısınca ya da hem sayı hem de hecelerin açıklık kapalılık, uzunluk kısalık yönünden denkliği. 2. Bir şiirdeki dizelerin hece ve durak bakımından denk oluşu.

    Alıntı: Öne sürülen bir savı ya da düşünceyi açmak, geliştirmek için o sav ya da düşüncenin ilgili olduğu alanda tanınmış bir kimsenin söylediği bir sözle pekiştirme.

    Rücû: Divan edebiyatı sanatlarından. Bir düşünceyi daha güçlü hale getirmek için, söylenen sözden vazgeçer gibi davranılır. Espri, üzüntü, sevinç, dehşet, hayret durumlarında ifadeyi daha güçlü ve canlı kılmak için kullanılır. Vazgeçme döngü halinde de yapılabilir. Örnek: Eder isyanıma gönlümde nedâmegalebe Neyleyeyim yüz bulamam ye's ile afvime talebe Ne dedim? Tövbeler olsun, bu dafi'i şerdir Benim özrüm günehimden iki kat beterdir Nûr-i rahmet niye güldürmeye rûy-i siyehim Tanrının mağfiretinden de büyük mü günehim? Şinasi

    Özgünlük: Kendine has özellikler taşıyan, başka nesnelere benzemeyen.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Edebiyat Terimleri Sözlüğü