Eğitim Sitesi

Nem Nedir? Nem Hakkında Kısaca Bilgi

Nem Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Nem:

1-Yeryüzündeki su kütlelerinden buharlaşan su, atmosferin nemlenmesine yol açar. Atmosferdeki su buharına hava nemliliği de denir. Önemli bir sıcaklık etmeni olan atmosferdeki su buharının miktarı, yere ve zamana göre değişir.

2-Su buharı. Atmosferde bulunan, gaz biçimindeki su. Saydam ve mavimsi olup, gökyüzünün mavi gözükmesinin esas nedeni budur. Havanın nemliliği, içinde bulunan bu su buharı miktarına bağlıdır. Havanın alabileceği maksimum bu su buharı, sıcaklığın artışına paralel olarak artar. Örneğin; 20 0C sıcaklıkta, 1 m3, hava 30 gr su buharı(nem) taşır. Oysa -20 0C sıcaklıkta bu miktar, sadece1 gr taşır.

3- Havada bulunan su buharıdır. Atmosferdeki nem, sıcaklığı dengeleyici bir özelliğe sahiptir; aşırı ısınma ve soğumayı önler, günlük ve yıllık sıcaklık farklarını azaltır.

 

Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimi Olarak Nem:

Verilen hava hacmi içinde sıvı, katı veya buhar hâlde bulunan toplam su miktarı veya atmosferdeki su buharı içeriği.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Resif: 1. Deniz yüzüne çıkmış mercan kayalar. 2. Deniz kenarlarında organik kökenli iskeletlerin birikmesiyle oluşmuş kaya.

    Absorbsiyon: Soğurmak. Işık veya ısının başka bir cisim içinden geçerken bir kısmının emilmesi, alıkonulması.

    İskele: Kıyıda, deniz taşıtlarının yanaştığı yer.

    Heyelan (Kütle Hareketleri): Zemini kaya veya yapay dolgu malzemesinden oluşan bir yamacın yerçekimi, eğim, su ve benzeri diğer kuvvetlerin etkisiyle aşağı ve dışa doğru hareketidir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü