Eğitim Sitesi

Nelson Kompleksitesi Nedir? Nelson Kompleksitesi Hakkında Kısaca Bilgi

Nelson Kompleksitesi Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Nelson Kompleksitesi:

Rafinerilerin verimliliğini ölçen bir gösterge. Bu göstergenin yükseklik seviyesi bir birim ham petrolden ne kadar yüksek katma değerli nihai ürün üretilebildiğini gösterir.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Plasman: Paranın gelir getirici alanlara yatırılması ya da yapılmış yatırımın el değiştirmesi.

    Para Kurulu (Currency Board): Döviz kuru rejimlerinden biridir. Bu tür bir uygulamada, ulusal paranın değeri yabancı bir para birimine veya yabancı para birimlerinden oluşan bir sepete karşı sabitlenir. Para politikası uygulaması açısından bakıldığında parasal tabanın sadece yabancı para karşılığında yapılan işlemlerle değişmesine izin verir. Diğer bir deyişle, merkez bankasına önceden belirlenmiş sabit bir kurdan döviz satıldığı zaman para miktarı artar, merkez bankasından döviz alındığı zaman azalır.

    Gümrük Tarifesi: Bir gümrük bölgesinden diğer bir gümrük bölgesine geçen mallardan himaye sağlamak ya da gelir elde etmek amacıyla alınan vergi.

    Mali Piyasalar: Tasarruf fazlası olan ekonomik birimlerle tasarruf açığı (fon ihtiyacı) olan ekonomik birimler arasında fon akımlarını düzenleyen kurumlar, akımı sağlayan araç ve gereçler ile bunları düzenleyen hukuki ve idari kurallardan oluşan yapıya mali piyasa (finans kesimi) denir. Bu piyasalar kısa vadeli fon akımlarını kapsayan Para Piyasası (Money Market); orta ve uzun vadeli fon akımlarından oluşan Sermaye Piyasası (Capital Market); Döviz Piyasası (Foreign Exchange Market) ve Altın Piyasası (Gold Market) şeklinde gruplandırılabilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü