Eğitim Sitesi

Motiv (Motif) Nedir? Motiv (Motif) Hakkında Kısaca Bilgi

Motiv (Motif) Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Motiv (Motif):

Eski müzik teorilerine göre en küçük melodi parçası. Rousseau sözlüğünde motifi psikolojik olarak "bestecinin temel fikrini ifade eden parça" diye anlatır.

 

    Benzer Müzik-Dans Terimleri

    Çöğür: Divan sazına yakın büyüklükte 9 ile 6 tel takılmakta ve 15 kadar perdesi bulunmaktadır. Alt iki tel La orta tellerin birisi La diğeri Re, Üst Teller Sol sesine akort edilir. Çöğür ile nefes, ayin ve semai gibi havalar çalınır, bugün daha ziyade curası çalınmaktadır. Yeni yetişen gençlerimiz, cura bağlamadan az farklı bu saza çöğür diyerek, aslını curası ile karıştırmaktadırlar. Cura; adı geçen sazın bir oktav daha tizi ve küçüğüne denir.

    Variation (Varyasyon-Çeşitleme): Bir tema veya kısa bir melodiyi bir takım elemanların yardımıyla bestelemeye veya seslendirmeye denir. Bu elemanlar: ritmik, melodik, armonik elemanlardır. Eski varyasyon şekillerinden en önemlileri kanon ve fügdür. Barok müziğinde özellikle önemli rol oynamıştır. Baso ostinato denilen devamlı bas partisi şakon ve pasakagliya varyasyonları yapılırdı. Önemli müzik sanatlarından biridir. Kompozisyon uygulamalarında başlıbaşına bir yer tutar. Sonat, konçerto ve senfonilerde önemli rol oynar ve çok kullanılır.

    Giocoso (İt.): Sevinçli, şen.

    Cyclique (Fr.): Dönemsel, dönüşümlü. Önceki motifin sonraki bölümlerde değişerek yinelenmesi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü