Eğitim Sitesi

Monohibrit Nedir? Monohibrit Hakkında Kısaca Bilgi

Monohibrit Terimi Hakkında Bilgiler

Genetik Terimi Olarak Monohibrit:

Tek karakter bakımından melez.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Monohibrit:

Tek karakter bakımından melez.

 

Biyoloji Terimi Olarak Monohibrit:

Tek karakter bakımından melez.

 

    Benzer Genetik Terimleri

    Kalıtsal Karakterler: Genler üzerinde anne ve babadan yavruya aktarılan karakterlere kalıtsal karakterler denir(Dil yuvarlama, saç rengi, deri rengi, kan grubu, tavşan dudaklı olmak vb.). Karakter genleri eşeyli üremede anne ve babadan yavru bireylere eşit oranlarda(% 50) aktarılır.

    Krossing Over: Mayoz bölünmede, tetratların kromotidleri arasında karşılıklı gen alış-verişi, parça değişimi olayıdır. Bir kromozom üzerinde bulunan genler birbirinden ne kadar uzaksa, krossing over olasılığı da o kadar fazladır. Başka bir ifadeyle, krossing over olasılığı, genlerin birbirlerine olan uzaklığı ile doğru orantılıdır. Mayoz bölünme sırasında gerçekleşen krossing over ile bağlı genler birbirinden ayrılır ve yeni kombinasyonları ortaya çıkar.

    Renk Körlüğü: X kromozomu üzerinde taşınan çekinik bir gen tarafından meydana getirilir. Dişilerde eğer bir çekinik birde baskın karakterde renk körlüğü geni var ise; bunlar hastalık yönünden taşıyıcı olurlar. Hasta olabilmeleri için her iki X kromozomlarında da çekinik renk körlüğü genini taşımaları gerekir. Erkeklerin X genlerinde çekinik gen var ise hasta olurlar. Çünkü bu X kromozomunun homologu olan Y kromozomunda çekinik geni bastıracak gen bulunmaz. Böyle insanlar kırmızı ve yeşil renkleri birbirine karıştırırlar.

    Genom Projesi: İnsanın ya da başka canlıların genomlarının tamamının ya da bir kısmının haritasını ve diziliş biçimlerini saptamayı hedeflemeye yönelik araştırmalar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Genetik Terimleri Sözlüğü