Eğitim Sitesi

Modifikasyon Nedir? Modifikasyon Hakkında Kısaca Bilgi

Modifikasyon Terimi Hakkında Bilgiler

Genetik Terimi Olarak Modifikasyon:

Çevre etkileriyle canlıların fenotiplerinde meydana gelen değişiklikler.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Modifikasyon:

Canlıda, çevrenin etkisiyle canlıların fenotiplerinde oluşan ve kalıtsal olmayan değişiklikler.

 

Biyoloji Terimi Olarak Modifikasyon:

Çevre etkileriyle canlıların fenotiplerinde meydana gelen değişiklikler. Çevresel faktörlerin (sıcak,ışık, nem, beslenme…) etkisiyle, genlerin yapısının değil de çalışma şekil ve derecelerinin değişmesine denir. Kalıtsal olmayıp nesilden nesile aktarılmaz.

 

Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Modifikasyon:

Dış faktörlerin etkisiyle canlının dış görünümünde meydana gelen ve kalıtsal olmayan değişimlere verilen isimdir.

 

    Benzer Genetik Terimleri

    Gen Ailesi: Benzer ürünler veren ve birbiriyle yakından ilintili genlerin meydana getirdiği grup.

    Mendel Kanunları: Mendel'in çeşitli bezelye karakterlerini deneysel olarak kullanması ile bazı kalıtsal prensipleri bulmuştur. Bezelye çiçekleri arasında çaprazlamalar sonucu elde edilen prensiplere Mendel Kanunları denir. Menden kanunları genel olarak üç tanedir. Bunlar; 1-Benzerlik Kanunları: İki farklı saf (arı) dölün birleşmesiyle oluşan bireyler % 100 melez özelliktedir. Her iki dölün de genlerini taşır. 2-Karakterlerin Gizli Kalması Kanunu : Oluşan melez bireyler baskın karakterlidir. Ancak yapısında etkisiz birer çekinik gen taşır. İki ayrı melez birey çaprazlandığında farklı genotip ve fenotipte döller oluşabilir. 3-Karakterlerin Ayrılması Kanunu : İki ayrı melez karakter çaprazlandığında farklı oran ve çeşitli bireyler elde edilir.Çünkü yumurya ve spermler oluşturularken allel genler birbirinden ayrılır. Eşeyli çoğalan canlılarda görülen her özellik iki gen tarafından denetlenir. Yavruya genlerden biri anadan,biri babadan geçer.Bu gen çiftine Alel Gen denir.

    Plazmid: Bakteri sitoplazmalarında bulunan ve kromozom gibi davranan DNA'lar.

    Melezleme: Uzun süre sadece kendi arasında gen alış verişi yapan ırklar genetik olarak zayıf ırk olarak kabul edilir. Çünkü bu durum zararlı çekinik genlerin yan yana gelmesine (homozigot), dolayısıyla fenotipte etkisini göstermesine neden olur. Farklı karakterler bakımından homozigot ırklar arasında çaprazlama yaparak üstün özelliklere sahip melez bireyler elde edilebilir. Örneğin küçük ve tatlı erikle büyük ve tatsız eriklerin çaprazlanması ile büyük tatlı erikler elde edilmiştir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Genetik Terimleri Sözlüğü