Eğitim Sitesi

Mimar Nedir? Mimar Hakkında Kısaca Bilgi

Mimar Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Mimar:

Yapıların planını yapıp bunların gerçekleşmesini sağlayan kimse.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Mimar:

Mesleği bina ve mekanları tasarlamak, projelendirmek ve uygulanmasını yönetmek olan kişi.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Mimar:

Yapıların tasarımını yapıp bunların uygulamasını yöneten sanat ve fen adamı. Mimar, bir yapının gerçekleştirilmesinde bu ekibin iş birliğinin yöneticisi durumu.

 

İnşaat Terimi Olarak Mimar:

Yapıların tasarımını yapıp bunların uygulamasını yöneten sanat ve fen adamı. Mimar bir yapının gerçekleştirilmesinde bu ekibin iş birliğinin yöneticisi durumundadır.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Pençik Sistemi: Kapıkulu (merkez ordusu) askerleri padişah I. Murat zamanında oluşturuldu. O zaman İslam hukukuna göre savaş esirlerinin beşte biri hükümdara ayrılırdı. Padişah da bunları özel hizmetlerinde kullanırdı. Bir bölümü de saray hizmetlileri arasına alınırdı. I. Murat zamanında Pençik Oğlanı denilen bu savaş esirlerinin sayısı arttı. Bunun üzerine bu esirlerden düzenli bir ordu kurularak yararlanılmak istendi. Bu sisteme pencik sistemi denildi. Böylelikle Kapıkulu ocakları oluşturuldu.

    Divan-ı Hümayun: Divan, devlet işlerinin görüşülerek karara bağlandığı en yüksek kurul. Divan teşkilatı Orhan Bey zamanında kurulmuştur. II. Mahmut yaptığı ıslahatlar sırasında Divanı kaldırarak yerine Bakanlar Kurulunu kurmuştur. Divan, padişah için danışma meclisi niteliğindedir. Divanın iki özelliği vardır, hem yönetim kurumudur hem de en yüksek mahkemedir.

    Öşüriye: Fethedilmeden önce de Müslüman'ın elinde olan arazidir. Böyle topraklardan öşür vergisi alınırdı.

    İhtiyar Heyeti: Köy ve mahallelerde muhtar başkanlığında görev yapan kurul.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü