Eğitim Sitesi

Merkezi Isıtma Nedir? Merkezi Isıtma Hakkında Kısaca Bilgi

Merkezi Isıtma Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Merkezi Isıtma:

Bir ısıtma merkezinde üretilen ısının, taşıyıcı bir ortam vasıtasıyla ısıtılması istenen mahallere yerleştirilmiş ısıtıcılara gönderilmesi suretiyle gerçekleştirilen ısıtmaya denir. Merkezi ısıtma sistemlerinde ısı üretimi genellikle kazan dairesi adı verilen bir merkezde gerçekleştirilir. Bir kazanda veya sıcak hava üretecinde yanma sonucu ortaya çıkan reaksiyon (tepkime) ısısı suya veya havaya verilir. Isıtıcı akışkan adı verilen su, hava veya herhangi bir akışkan, kazanda üretilen ısıyı taşır. Merkezi ısı üreteci ile ısıtılacak hacim arasında ısıtıcı akışkanı dağıtan ve toplayan bir boru veya kanal sistemi vardır. Bu sistem yardımı ile ısıtılacak hacme getirilen ısıtıcı akışkan, hacim içerisinde uygun yerlere konulmuş ısıtıcı elemanlara (Radyatör, konvektör, fancoil vb.) girer. Bu ısıtıcı elemanlarda ısıtıcı akışkanla merkezden taşınan ısı, oda içerisine yayılır. Böylece bir merkezden üretilen ısı ile çok sayıda bağımsız hacmin ısıtılması gerçekleştirilmiş olur. Genel olarak merkezi ısıtma tesisatını meydana getiren elemanlar şunlardır: Kazanlar (ısı üreteçleri), ısıtıcılar, borular, vanalar ve diğer tesisat elemanlarıdır.

 

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Merkezi Isıtma:

Bir binanın çeşitli bölümlerinin, bir merkezden borularla sevk edilen sıcak su veya buharla, ya da kanallarla sevk edilen sıcak hava ile ısıtılma sistemi.

 

    Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri

    Şofben: Şofbenler anında sıcak su üreten cihazlardır. Doğalgaz, tüpgaz (LPG) ve elektrikle çalışan tipleri vardır. Şofbenin montajının yapıldığı yer ve doğru kullanılması önemlidir.

    Dülger: Yapıların kaba ağaç işlerini yapan usta.

    Deri Halı: Tamamıyla doğal bir üründür. Ürün iki kattan oluşmaktadır. Üstte post deri, altta nubuk deri bulunmaktadır. Ürünün tamamı el işçiliğiyle yapılmaktadır. Bu ürünün birleştirilerek oluşturulması büyük özelliklerinden biridir. Buradaki en büyük güçlük desen kalıplarının çıkarılması esnasında yaşanmaktadır. Bakımı ve temizliği çok kolaydır. Halı şampuanı ve nemli bez kullanılarak yapılmaktadır.

    Laminat Tezgah: Formaica ve Wilsonart gibi markalarda plastik kaplama sentetik malzemeden üretilen lamine tezgahlar temizlemesi kolay pürüzsüz bir yüzeye sahiptir. Boyuta uygun kesilen parçalar cilalanabilir. Renk alternatifi mevcuttur. Bakımı kolay ve dayanıklıdır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü