Eğitim Sitesi

Menşur Nedir? Menşur Hakkında Kısaca Bilgi

Menşur Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Menşur:

1. Genellikle serdarlık, Kırım Hanlığı, vezirlik, kazaskerlik, Eflak ve Boğdan Voyvodalığı ile beylerbeyliği gibi yüksek görevlere atananlar için çıkarılan padişah buyruğudur. Genel anlamda ise; halifelerden alınan sultanlık yetkisidir. Menşur alametleri olarak Abbasi halifesi tarafından hükümranlığı tanınan devlet adamlarına, davul, tığ, teber, sancak gibi objeler gönderilirdi.

2. İslamiyet öncesi Türk toplumlarında yoktur. Herhangi bir olay veya kararla ilgili olarak halifenin onayının alınması işlemine "Menşur" denir.

3. Osmanlı Devleti'nde padişah tarafından vezir, beylerbeyi gibi yüksek rütbeli memurların atanmasına ilişkin verilen özel beratlara verilen isim.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Menşur:

Onay, Onaylamak. Padişah tarafından verilen bir ferman türü.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Bürokrasi: 1.Genellikle devlet hizmetinde belirlenmiş genel kurallar ve işleyiş ilkelerine göre çalışan görevliler grubudur. Aşağıdan yukarıya doğru piramit özelliğinde hiyerarşik bir örgütlenme yapısı vardır. Bürokratlar baştaki yöneticilere göre değil, var olan sisteme ve kurallara uygun olarak çalışırlar. 2.Devletle ilgili işlerin yürütülmesinde yönetimin aşırı ölçüde etkili olması.

    Uygarlık Tarihi: Toplumların yaşamlarını her yönüyle inceleyen bilim dalıdır. Bütün ulusların meydana getirdikleri uygarlık eserlerini, kültür ve medeniyet ürünlerini inceler. Örneğin : Çin Uygarlığı, İslam Uygarlığı vb. Uygarlık tarihini oluşturan kültür tarihleri; Felsefe Tarihi Dinler Tarihi Ekonomi Tarihi Siyaset Tarihi Edebiyat Tarihi Bilim Tarihi Mimarlık Tarihi Askeri Tarih Uygarlık ; - Bir ülke veya toplumun maddi ve manevi varlıklarının; bilim, sanat, düşünce ve teknoloji ürünlerinin tamamını ifade eder. - Uygarlık ve medeniyet çoğu zaman aynı anlamda kullanılır. - Uygarlığın, Batı uygarlığı, İslam uygarlığı, Hint uygarlığı vb. şeklinde sınıflandırılmasının temelinde söz konusu toplumların yaşam tarzı, inanış ve gelenekleri vardır.

    Alay: Onluk kuruluş düzenini benimseyen bir çok orduda; mangalar takımları, takımlar bölükleri, bölükler taburları ve taburlar alayları oluşturur. Destek kıtaları ile birlikte kendi kendine yeterli bir birliktir. Komutanları albay rütbesindeki subaylardır.

    Tümen: Göktürkler'de On bin. Bugün, alayla kolordu arasında yer alan birlik.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü