Eğitim Sitesi

Menkul Nedir? Menkul Hakkında Kısaca Bilgi

Menkul Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Menkul:

Taşınabilir mal anlamındadır.

 

Hukuk Terimi Olarak Menkul:

taşınır; taşınır mal

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Menkul:

Taşınır. Bir yerden bir yere taşınabilen (mal).

 

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Menkul:

Bir yerden başka bir yere taşınabilen, taşınır.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Aktif: Bir işletmenin, firmanın sahip olduğu varlık.

    Forward: 1- İleri tarihli işlemler anlamındadır. Belli bir kıymetin önceden belirlenmiş bir fiyattan yine önceden belirlenmiş bir tarihte teslim edilmesini öngörür. İşlemler, genellikle organize piyasalarda değil, alıcı ve satıcının karşı karşıya gelmesi ile tarafların ihtiyaçları doğrultusunda gerçekleştirilir. Döviz, menkul kıymet, mal gibi alım-satıma konu araç üzerinden düzenlenebilen bu tür kontratlar fiyat riskini bertaraf etmenin yanı sıra spekülatif amaçlara da yönelik olabilir. 2- Gelecekteki bir tarihte teslimi kaydıyla herhangi bir malın (döviz, faiz, tarımsal ürün, vb.) vadesinin, fiyatının ve miktarının bugün itibarıyla tespit edilerek sözleşmeye bağlanması.

    Gümrük Tarifesi: Bir gümrük bölgesinden diğer bir gümrük bölgesine geçen mallardan himaye sağlamak ya da gelir elde etmek amacıyla alınan vergi.

    Faktoring: 1- Büyük miktarlarda vadeli satış yapan firmaların, bu satışlardan doğan senede bağlı alacak haklarının, "factor" ya da "faktoring şirketi" adı verilen finansal kuruluşlar tarafından satın alınması işlemi. 2- Yurtiçi ve yurtdışı piyasalar için mal ve hizmet satımı faaliyetinde bulunan firmaların mal ve hizmet satışından doğmuş ya da doğacak kısa süreli ticari alacak hakkını devretmesi karşılığında likit fon elde etmesi işlemidir. Bunun yanı sıra, firmalara vadeli satış bedellerini vadesinden önce tahsil etme imkanı sağlayan finans kuruluşlarına da 'faktoring' kuruluşları denilmektedir. Bu firmalar, vadeli satış yapmış şirketlerin fatura edilmiş alacaklarını peşin fakat iskontolu olarak satın alırlar ve vadesi geldiğinde alacağı kendileri tahsil ederler.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü