Eğitim Sitesi

Melograph (Melograf) Nedir? Melograph (Melograf) Hakkında Kısaca Bilgi

Melograph (Melograf) Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Melograph (Melograf):

Nota yazma makinesi. İlk defa Onsekizinci Yüzyılda M. von Creed ve J. F. Unger tarafından yapılmıştır. Tuşları piyano gibi olup bütün sesleri yazabilir. 1906'da Kromar, 1913'te Koppensteiner tarafından en iyi ve kullanışlı şekli yapılmıştır.

 

    Benzer Müzik-Dans Terimleri

    Dissonance(Fr.): Kakışma. Geleneksel armoni kurallarına göre uyumsuz sayılan nota bileşimi.

    Koro: 1- Çoksesli bir müzik parçasının bir grup tarafından hep bir ağızdan söylenmesi. Başlıbaşına çocuk, kadın ve erkeklerden oluşur ve bazen de karışıktır. 2- Tek veya çok sesli olarak yazılmış bir müzik eserini uygulamak için bir araya gelen topluluk. 3- Çeşitli insan seslerinin gruplar halinde şarkı söylediği müzik topluluğu.

    Porte (Dizek): Seslerin nota şekilleri ile, üzerine yazıldığı beş yatay paralel çizgiden ve dört aralıktan oluşan şekle porte veya dizek denir. Notalar portedeki çizgilerin hem üstüne hem de aralarına yazılabilir. Portedeki notalar daha yukarı yerleştirildikçe, sesler tizleşir

    Divertimento (İt.): 1- Eğlence müziği. Hafif müzik. 2- Operada danslar bölümü. Eski operaların perde aralarında çalınan eserlerin genelini divertimento oluştururdu. 3- Çalgı müziğinde, danslar dizisi. 18. yüzyılda "süit" den çıkma bir biçim. 4- Sosyal bir toplantı için fon müziği oluşturması amacıyla yazılan dans parçaları süiti.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü