Eğitim Sitesi

Mekruh Nedir? Mekruh Hakkında Kısaca Bilgi

Mekruh Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Mekruh:

1- Lûgatta sevilmeyen ve hoş görülmeyen şey demektir. Din deyiminde, yasaklığı sabit olmakla beraber, ona aykırı olarak da bir delil veya işaret mevcut olan şeydir.

2- Yapılmaması daha iyi ve sevabı olan, ancak yapılması azabı gerektirmeyen iş. İbadetlerle ilgili olarak mekruh söz konusu olunca, sevabın az olması kastedilir; o işin yapılmaması iyidir anlamına gelmez.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Mekruh:

İslam dininde, dinî bakımdan yasaklanmadığı hâlde yapılmaması istenen.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    Kandil: 1- Allah'ın duaları kabul edeceğini işaret ettiği özel zamanlardır. 2- Bir kap içinde sıvı yağ ve fitilden oluşmuş aydınlatma aracı.

    Kaza: Yüce Allah'ın ezelî ilmiyle takdîr ettiği şeylerden her birinin zamanı gelince o takdire uygun olarak gerçekleşmesine kaza denir.

    Tahallül: Sözlükte haram iken helal olmak anlamına gelen "tehallül", ihram yasaklarının sona ermesi, ihram'dan çıkma demektir. İki tahallül vardır. Kurban bayramının birinci günü tıraş olduktan sonra birinci tahallül gerçekleşir. Bu durumda cinsel ilişki dışında bütün ihram yasakları sona erer. Ziyaret tavafından sonra ikinci tehallül gerçekleşir. Bununla cinsel ilişki yasağı da kalkar.

    Kulluk: Kul olma durumu, ubudiyet.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü