Eğitim Sitesi

Manzume Nedir? Manzume Hakkında Kısaca Bilgi

Manzume Terimi Hakkında Bilgiler

Edebiyat Terimi Olarak Manzume:

1- Alt alta sıralanmış mısralardan oluşan, her mısrası büyük harfle başlayan, sanatsal bir değer taşıma zorunluluğu olmayan, ölçülü ve kafiyeli metinlerdir. Manzumelerde duygudan ziyade olay ön plandadır.

2- Nazım biçiminde yazılan, imge ve sanat değeri taşımayan dil ürünlerine denir.

 

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Manzume:

Genellikle ölçülü, uyaklı yazılmış, koşuk, neşide.

 

    Benzer Edebiyat Terimleri

    İhtisar: Bir düşüncenin az sözle anlatılmasıdır. Geniş açıklamalara, tanımlamalara girilmeden konu yalın ve doğal bir şekilde anlatılır. Bu bakımdan icaz'a benzer.

    Meşrutiyet Edebiyatı: Türk edebiyatının tarihsel gelişimi içinde II. Meşrutiyet'in ilanından (1908) Cumhuriyet'e (1923) kadar süre içinde edebiyatla ilgili oluşumların tümüne verilen ad.

    Fıkra: İçinde güldürü ögesi bulunan kısa öyküler için kullanılan fıkra, gazete çevresinde gelişen ve günlük sorunlar hakkında, yazarın kişisel görüş ve düşüncelerini belirten öğretici metin türü.

    Dolaylama: 1- Tek kelimeyle belirtilebilecek bir kavramı güçlü ve etkin bir anlatım için birden fazla kelimeyle anlatma: Atatürk yerine büyük kurtarıcı veya Ankara yerine Türkiye'nin kalbi demek gibi. 2- Belli bir düşünce ya da duyguyu doğrudan doğruya anlatma yerine, onu farklı sözcüklerle anlatma biçimi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Edebiyat Terimleri Sözlüğü